Defensie stuurt vier vliegtuigen voor evacuatie uit Kaboel

Door de veranderende situatie in Afghanistan heeft de regering een evacuatie-operatie goedgekeurd vanaf de luchthaven van Kaboel. Om 16.00 u is vanop Melsbroek een militaire Falcon 7x opgestegen richting Islamabad, het eerste van vier toestellen.

 

Aan boord van de Falcon reist een ploeg mee die de aankomst van andere middelen zal voorbereiden. Later vertrekken nog een nieuwe Airbus A400M en twee C-130H’s Hercules. De kern, het comité met de belangrijkste federale ministers, nam de beslissing op voorstel van eerste minister Alexander De Croo.

 

Minister van Defensie Ludivine Dedonder had aangeboden om vier vliegtuigen te sturen van de 15de Wing Luchttransport in Melsbroek: “De operatie wordt gestuurd door de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken, in samenwerking met het staatssecretariaat voor Asiel en Migratie. De staf werkt momenteel de uitvoeringsdetails van de operatie uit, zoals de precieze ingezette middelen en het tijdschema.”

 

Medewerkers van premier De Croo verduidelijken dat de kern vanavond nog samenkomt om “de situatie in Afghanistan grondiger uit te diepen”.

 

Naast die evacuatie voor rechthebbenden vanaf de luchthaven van Kaboel deelde de minister van Defensie vanochtend mee dat er ook een NEO-detachement (non-combattant evacuation operation) wordt geactiveerd om de evacuatie te ondersteunen.

 

Lucht- en landmiddelen staan permanent gereed om zulke NEO-operaties uit te voeren voor expats in crisisgebieden. Regelmatig vinden hiervoor oefeningen plaats in binnen- en buitenland, zodat het leger die taak kan uitvoeren wanneer de regering erom vraagt.

 

Bij de Belgische ambassade in Pakistan, ook verantwoordelijk voor Afghanistan, heeft zich een honderdtal mensen met de Belgische nationaliteit aangemeld om snel naar België terug te keren, aldus de FOD Buitenlandse Zaken.

 

“De Afghaanse tolken en andere medewerkers voor de Belgische belangen kunnen zich kenbaar maken bij onze vertegenwoordigers. Die mensen werkten vaak ook voor andere landen. Ze kunnen dus ook visa voor andere landen aanvragen”, benadrukt de minister van Defensie.

Defensie

Defensie