Terug van weggeweest: de Vierdaagse van de IJzer

De 48ste editie van de Vierdaagse van de IJzer is van start gegaan. Na het succes van 2019 kon de editie van vorig jaar niet doorgaan omwille van de coronapandemie. Dankzij het zomerplan van de regering, dat grote evenementen weer toelaat sinds 13 augustus, keert een jaarlijkse traditie dus weer op de West-Vlaamse wegen. Inschrijven is nog steeds elke dag mogelijk aan de start van elke etappe!

  

Veiligheidsmaatregelen zoals afstand en mondmasker blijven echter gehandhaafd in de zones waar veel wandelaars samenkomen. Daarom zijn dit jaar de traditionele campingplaatsen niet open. Er werd voor het eerst ook afgestapt van de massastart: deelnemers moeten dit jaar een startuur kiezen en worden in fases op het parcours toegelaten. Aan het gekende concept verandert verder niets. Wandelaars kunnen kiezen uit vier omlopen van verschillende lengte: 8, 16, 24 of 32 kilometer.

 

“Ook aan de bedoeling van deze Vierdaagse is niets veranderd”, klinkt het bij de organisatoren. Daarvoor werkt Defensie samen met vijf kustgemeente: Oostduinkerke, Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper. “We dragen natuurlijk ons steentje bij aan de heropleving van het toerisme aan de kust. Ten tweede maken we elke dag plaats voor meerdere plechtige herdenkingen aan monumenten voor de Tweede en vooral de Eerste Wereldoorlog. We dagen ten slotte zowel militairen als burgers uit tot een sportieve prestatie die ze samen kunnen volbrengen.”

 

Het druilerige weer op dag 1 heeft de ongeveer 4.200 fervente wandelaars alvast niet tegengehouden. Toch merken de organisatoren nog een zekere terughoudendheid in het aantal inschrijvingen, te verklaren door de nog geldende veiligheidsmaatregelen en het wegvallen van de aangeboden logementen. Daarom benadrukken ze dat mensen zich nog steeds dagelijks aan de start van elke etappe kunnen inschrijven of op de website zelf.

Jimmy Stroobants

Ritchie Sedeyn