Defensie toont tactische capaciteiten A400M aan hoog bezoek

De Luxemburgse Defensieminister en vice-premier François Bausch heeft samen met Josep Borrell, de vicevoorzitter van de Europese Commissie en Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid op woensdag 16 juni de 15 Wing Luchttransport bezocht. De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder werd tijdens het bezoek vertegenwoordigd door een van haar medewerkers, aangezien zij beschikbaar moest zijn voor het parlement.

 

De drie mochten een korte vlucht met een tactische landing ervaren aan boord van een A400M. Het toestel belichaamt de Europese samenwerking op militair en industrieel vlak. Op de vliegbasis in Melsbroek is sinds kort de Belgium-Luxembourg Binational Air Transport Unit A400M (BNU A400M) gevestigd. Die eenheid exploiteert de nieuwe A400M-vliegtuigen die de Belgische C-130’s van de 15 Wing Luchttransport vervangen. De vloot zal tegen 2023 één Luxemburgse en zeven Belgische A400M’s tellen. Op dit ogenblik beschikt de eenheid al over drie toestellen, waaronder het Luxemburgse.

 

Beide landen zorgen samen voor de aankoop, het beheer, de exploitatie en de ondersteuning van de vloot. In de BNU A400M werken Belgen en Luxemburgers in gemengde bemanningen. Ze vliegen ook met elkaars toestellen, wat de operationele samenwerking tussen beide partnerlanden ten goede komt.

 

Luchttransport is een belangrijke militaire capaciteit. De BNU A400M wordt gezien als een voorbeeld van hoe internationale militaire samenwerking kan bijdragen tot een sterkere capaciteit door de krachten te bundelen en de middelen te delen.

Rein Van den Bergh

Ritchie Sedeyn