Lignards trainen in commando-initiatiecentrum van Epinal

In de Vogezen heeft het commando-initiatiecentrum van het Franse 1ste Regiment Tirailleurs (1RT) voor het eerst een buitenlandse delegatie verwelkomd. Dit voorrecht komt toe aan het infanteriebataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie uit Spa. Zij zijn al twintig jaar met dit regiment verbroederd.

 

Dit opleidingscentrum in het fort des Adelphes, dicht bij Epinal, werd ingehuldigd in oktober 2020. Het beschikt over een volledige opleidingsmodule om militairen op te leiden in commandotechnieken. Op een technisch-tactisch parcours van achttien hindernissen kunnen de soldaten hun fysieke en psychische weerstand tegen stress en vermoeidheid trainen, ook in extreme omstandigheden.

 

Sinds 5 juni worden 46 jonge soldaten van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie (12/13 Li) uit Spa op de proef gesteld tijdens een commandocursus. Gedurende zes weken leven ze in erg ruwe omstandigheden en stellen hun Belgische en Franse instructeurs hen voortdurend op de proef.

 

Hun activiteiten volgen elkaar aan de lopende band op: touwenparcours, hindernissenparcours, man-tegen-mangevechten, amfibische overtocht, maar ook tactische oefeningen overdag en ’s nachts. Doorheen de stage leren ze te overleven en operationeel te blijven onder alle omstandigheden.

 

Dit soort stage wordt enkel uitgevoerd na een zorgvuldige voorbereiding. Voor hun verblijf hier hebben de deelnemers in Spa als voorbereiding een gespecialiseerd fysiek en technisch trainingsschema gevolgd. Op het programma: snelwandelen, spierversterking, maar ook sessies close combat, opfrissing van overlevingstechnieken en knooptechnieken.

 

Voor de jongeren staat het vast dat deze initiatie-commandocursus een onvergetelijke ervaring zal blijven. Door deze bijzondere uitdaging aan te gaan, bevestigen de jonge militairen van het 12/13 Li hun verbondenheid aan hun bataljon door zijn motto uit te dragen: ‘A l’avant-garde’ (nvdr: in de voorhoede).

Didier Authelet

Didier Authelet