Letse president bedankt 10 Tactische Wing

Naar aanleiding van de NAVO-top in Brussel is ook de Letse president Egils Levits in ons land. Een goede gelegenheid voor een bezoek aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. Begeleid door de Letse ambassadeur in België, Andris Razans, bedankte hij het personeel dat zich heeft ingezet tijdens de NAVO-operatie Baltic Air Policing.

 

De bewaking van het NAVO-luchtruim is een collectieve verantwoordelijkheid van de lidstaten. Daarvoor moeten de luchtverdediging erg snel in actie kunnen treden. Voor lidstaten die niet over een luchtverdedigingscapaciteit beschikken, bestaan er akkoorden om de veiligheid van hun luchtruim te verzekeren. In het geval van de Baltische staten (Estland, Litouwen en dus ook Letland) voeren de NAVO-lidstaten om de beurt die missie uit met hun eigen luchtverdedigingsmiddelen.

 

In maart 2004 was België het eerste land dat het luchtruim boven de Baltische staten beschermde. Die waren toen net tot de NAVO toegetreden. Elke missie duurt vier maanden, waarbij ze dag en nacht het luchtruim bewaken. De Belgische F-16’s voeren noodinterventies uit: ze escorteren elk vliegtuig zonder vluchtplan tot het de bewaakte zone heeft verlaten.

Rein Van den Bergh

Vincent Bordignon