Defensielaboratoria krijgen officieel eigen insigne

De nieuwe baret van de Laboratoria van Defensie (DLD) werd op 12 oktober plechtig overhandigd in het kwartier Majoor Housiau in Peutie. Die baret draagt het eerste echte kenteken voor de eenheid.

 

De eenheid werd opgericht in 2005 en bestaat uit personeel met diverse achtergronden. Tot nu had ze echter geen eigen insigne. Om ook op het terrein, op oefening en op operatie herkenbaar als eenheid over te komen, hadden de DLD een baret met eigen insigne aangevraagd.

 

Dat nieuwe kenteken symboliseert alle expertisedomeinen van de eenheid. Centraal zijn enkele herkenbare symbolen verzameld die de verschillende laboratoria vertegenwoordigen. De rand errond symboliseert de eenheid en solidariteit tussen de acht laboratoria, het personeel en de diensten. Onder het geheel staat de Latijnse spreuk Scientia in Dimetiendo: wetenschap door te meten. Met dat devies willen de DLD tonen dat hun ervaring gebaseerd is op zowel laboratoria- als terreintesten.

 

De DLD zijn een Defensieorganisatie met een hoog expertiseniveau op het vlak van chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen (CBRN), petrochemische producten en textiel. Ze bieden technische en wetenschappelijke ondersteuning tijdens militaire operaties, in binnen- en buitenland. Die steun kunnen ze rechtstreeks, op het terrein of vanop afstand leveren onder de vorm van adviezen. Maar het kan ook indirect door bij te dragen aan de life cycle support van het gebruikte materieel tijdens militaire operaties.

 

De Belgische overheden erkennen de laboratoria als een noodzakelijk middel om te reageren op een terroristische of vijandelijke dreiging of daad op Belgisch grondgebied met chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen (CBRN), of een mengeling ervan, eventueel gecombineerd met springstoffen.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan D’Haene