Begrafenis van baron Ludo de Vleeschauwer

Op zaterdag 10 oktober vond de begrafenis van baron Louis (Ludo) de Vleeschauwer plaats in de Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschapkerk in Sint-Genesius-Rode.

 

Ludo de Vleeschauwer is een van de laatste overlevenden van de Royal Navy Section Belge. Hij was voorzitter van de Koninklijke Verbroedering der Oudstrijders van de Royal Navy Section Belge en de Veteranen van de Belgische Marine.

 

In 1940 verliet de vader van Ludo, Albert de Vleeschauwer, met zijn gezin België om zich als eerste Belgische minister in Engeland te vestigen en van daaruit de regering verder te zetten.

 

In 1944 nam Ludo aan boord van een mijnenveger deel aan de tweede golf van de landingen in Normandië. Vervolgens nam hij in november deel aan de Britse bevrijding van de haven van Antwerpen in de 118de flottielje Motor Mine Sweepers (MMS).

 

In 2019, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de inscheping van de geallieerde troepen in Portsmouth, werd baron Ludo de Vleeschauwer geëerd door het ministerie van Defensie. Hij werd gedurende de ganse dag met alle mogelijke respect behandelde: vanaf het moment dat hij thuis met een persoonlijke chauffeur werd opgehaald tot aan zijn terugkeer. Er werd een militaire vlucht ingelegd om de premier samen met de baron naar de herdenking in Portsmouth te brengen.

 

Aan het begin van de herdenkingsplechtigheid kreeg onze veteraan, samen met andere aanwezige veteranen, een staande ovatie van de Britse koningin en van de presidenten Trump (VS) en Macron (Frankrijk) en de premiers Trudeau (Canada), May (Verenigd Koninkrijk), Rutten (Nederland), Merkel (Duitsland), Bettel (Luxemburg) en natuurlijk van onze toenmalige Belgische premier.

 

Ludo de Vleeschauwer was vele jaren een trouwe deelnemer aan de plechtigheid aan de Cenotaaf in Londen. Dat nationale Britse monument is gewijd aan de broederschap die de Belgische en Britse soldaten verbond tijdens de Eerste Wereldoorlog.

TBN - Yves Swertvaegher

TBN - Jorn Urbain