Defensieminister bezoekt Bevekom

Op woensdag 3 februari heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder de vliegbasis van Bevekom bezocht. Tijdens een rondleiding doorspekt met demonstraties maakte ze kennis met uiteenlopende capaciteiten van de Luchtcomponent.

 

Het begeleide bezoek begon bij het streng beveiligde Control and Reporting Center (CRC). De minister ontdekte er de ultramoderne zalen van waaruit de luchtgevechtsleiders van de Luchtcomponent doorlopend het luchtruim van de Benelux in de gaten houden.

 

Daarna trok de delegatie naar de zone voor het Quick Reaction Alert. Na een uiteenzetting over de inzetmogelijkheden, woonde minister Dedonder een demonstratie bij van een medische evacuatie en een oefening in fast roping (aan een koord afdalen) met NH90- en A109-helikopters.

 

De minister was onder de indruk van het uitgestrekte terrein van de basis (800 hectare). Ze ging ook na hoever het staat met de oprichting van het National Airspace Security Center (NASC). Die interdepartementale instantie zal onderdak vinden bij het CRC en bestaat uit vertegenwoordigers van de federale politie, de douane en het Directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Gert-Jan d’Haene

Luc Carvers