Resultaten van de eindejaarspuzzel bekend

De derde editie van de eindejaarspuzzel van Defensie is afgerond en kent twee primeurs. Voor het eerst was een Franstalig team het beste van 137 deelnemende ploegen. Bovendien behaalde Les Sylvains et Sylvette, een team met leden uit België en Frankrijk, de maximumscore!

 

In België is het een eerder jong fenomeen, maar in andere landen bestaat al een rijkere traditie van jaarlijkse puzzels, opgesteld door de veiligheidsdiensten. Twee van onze eigen mensen, zelf fervente puzzelaars, stelden nu al voor de derde keer de Defensiepuzzel op.

 

“We focussen sterk op het visuele en grafische en dat wordt erg gesmaakt”, vertellen ze. “We krijgen mails van tieners die heel trots zijn dat ze één puzzel opgelost hebben, maar ook van doorwinterde puzzelaars die twijfelen aan een oplossing. Voor velen was dit immers niet hun eerste deelname.”

 

“De deelnemers komen uit verschillende landen. De winnaar van de eerste editie was een familie uit Aarschot, die van vorig jaar kwam uit Nederland. Dit jaar komen de winnaars uit Frankrijk en België.”

 

Oefening baart kunst, maar blijkt geen garantie op succes: de makers van de Nederlandse puzzel behaalden ondanks een heel goeie score uiteindelijk een tiende plek.

 

Iedereen kan en mag dus deelnemen. Een blik op de opgaven leert echter dat dit geen alledaagse quiz is! Inzicht en doorzettingsvermogen zijn essentieel. “In het algemeen merken we dat analytisch sterke profielen goed scoren: cyberspecialisten, typische IT-profielen, mensen die vier stappen vooruitdenken, experten in strategische spelletjes, …”

 

“Dergelijke puzzels worden daarom soms bekritiseerd als ‘verdoken headhunting’. Ten onrechte, rekrutering is niet ons doel. Daarvoor moet iedereen dezelfde officiële weg volgen. Al zijn de profielen die goed scoren ook bij veiligheidsdiensten erg gegeerd. Wij willen het brede publiek laten zien dat Defensie meer is dan special forces, gevechtsvliegtuigen of fregatten. En het moet vooral leuk blijven.” Er wordt dan ook al stevig nagedacht over de opgaven voor een volgende editie.

 

De opgaven en oplossingen van de afgelopen Defensiepuzzel 2020 kan je hier terugvinden.

Jimmy Stroobants