Kick-off 75 jaar Marine

Vandaag, dag op dag 75 jaar geleden, op 1 februari 1946, werd onze marine zoals we die vandaag kennen geboren! Een mijlpaal die absoluut reden geeft tot viering. Het ideale moment om ons jaarprogramma met jullie te delen, dit in aanwezigheid van onder meer de cast en crew van Beau Séjour 2.

 

De Marine zag het levenslicht echter niet alleen. We hebben sinds het begin een grote entourage die steeds aan onze zijde heeft gestaan. Onze Marine kan immers niet zonder haar ongelofelijk gemotiveerde reservisten en veteranen.

 

De vereniging Royal Navy section belge (RNSB) 1940-1945 ontstond een paar dagen na de oprichting van de Zeemacht in Oostende. Een tweede belangrijke vereniging, de Koninklijke Vereniging der Militairen van het Reservekader van de Marine (KVMR Mar) werd opgericht in december 1949.

 

Vandaag, de dag van onze verjaardag, grijpen we dan ook graag aan om wereldkundig te maken dat de beide verenigingen versmelten tot de Koninklijke Vereniging van het Reservekader en van de Veteranen van de Marine en de Royal Navy section belge.

 

We zijn dan ook ontzettend trots op het boek ‘Marine sinds 1946’ en ‘Geschiedenis van de reserve en haar verenigingen sinds 1946’. Natuurlijk kan je die boeken bestellen in beide landstalen bij de vzw Events van de Marine. Op die manier steun je immers ook een goed doel.

 

Samen met de industrie en de onderwijssector van de driehoek Oostende – Zeebrugge – Brugge en bij uitbreiding West- en Oost-Vlaanderen, is het de ambitie van de Marine om die driehoek uit te bouwen tot het mekka van de dronetechnologie. Ook de jeugd willen we volop betrekken in die innovatie. We hebben verschillende préselecties in e-sports, e-gaming tot droneraces uitgewerkt, die we koppelen aan onze evenementen. Dit doen we met ondersteuning van onze partners aan de top van de communicatie- en eventsector.

 

Onze admiraal, Jan De Beurme, sprak dan ook deze wijze woorden van hoop en kracht: “Ofschoon de wereld voor velen tijdelijk stilstaat, gaan we samen dit jubileumjaar uitwerken tot een ‘meertrapsmarketingraket’ richting het Technologieweekend van 1 tot 3 oktober.”

 

Tot slot stelden we de cast en crew van Beau Séjour 2 voor, die ons een nieuw boeiend verhaal vertelde. De reeks is excentriek, briljant en aangrijpend. Actrice Emelie De Roo nam dan ook op sappige en mysterieuze wijze het woord. Zij schetste het tweede seizoen van de topreeks, die zich voornamelijk op onze Noordzee afspeelt. De Marine heeft hiervoor alle registers opengetrokken en haar streng beveiligde basis opengesteld om dit te realiseren. Een topreeks die je moet zien! Een uitgebreide fotoshoot op de P902 Pollux in onze Marinebasis in Zeebrugge sloot het evenement af.

Natasja Gaytant

Jorn Urbain