Display Team in de kijker: F-16 Solo Display

De Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen kan je normaal gezien terugvinden in Kleine-Brogel (10W) en Florennes (2W) waar ze het luchtruim bewaken, verkennings- en gevechtsvluchten uitvoeren en de nieuwe gevechtspiloten uitvoerig trainen. Er is echter één F-16 die ook een andere missie heeft: de Dream Viper. Deze wordt door zijn piloot elke dag opnieuw tot het uiterste gepusht.

 

In oktober 2021 werd Steven ‘Vrieske’ De Vries verkozen als nieuwe Display Pilot voor de komende 3 jaren, en op zijn allereerste Display in Cosford al direct beloond met de Bill Hartee Trophy voor meest entertainende Flying Display. Sindsdien heeft het team al menig prijzen en felicitaties aan hun palmares kunnen toevoegen. Dit basisteam bestaat uit de display pilot, de spare pilot (vaak is dit ook de coach die volgt vanop de grond), een team chief, twee crew chiefs, twee techniekers en een fotograaf. Het vereist steeds een perfecte samenwerking om een Display tot een goed einde te brengen.

 

“De morele steun en het niet-aflatend enthousiasme van het publiek voor ons Display Team was hartverwarmend. We zetten ons dagelijks enorm in, onder andere om bij de jeugd het vlammetje te doen branden en een voorbeeld te kunnen zijn voor zij die even gepassioneerd zijn als wij,” vertelde Vrieske. “En dat is hét mooiste dat er is, mensen inspireren die later in onze voetstappen willen treden! Iemand horen zeggen dat ze dankzij het Dream Viper Team bij de Luchtcomponent zijn gekomen geeft de grootste voldoening!”

 

Op de vraag wat de job van Display Pilot hem, ondanks 5000+ vlieguren op F-16, heeft bijgebracht: “Vooral de appreciatie voor de wendbaarheid en kracht van onze F-16. Het is een super toestel dat ik nu in een ander domein heb leren kennen. We kunnen met trots terugblikken op alles wat de ‘Viper’ ons als Luchtcomponent heeft geboden. Zelfs met meer dan 5000 uren op de tellen kruip ik nog steeds met veel plezier in de cockpit!”

 

Next stop: 18 & 19 augustus op ZigAirMeet Zwitserland. Tevens te bewonderen op de Belgian Air Force Days op 9 & 10 september. Meer info over het team kan je vinden op hun website: Belgian F-16 Solo Display Team (f16solodisplay.be)

COMOPSAIR

COMOPSAIR