Display Team in de kijker: The Red Devils

Al meer dan vijftig jaar vliegen alle leerling-piloten van de Belgische luchtmacht tijdens hun basis vliegopleiding met de Marchetti. Sommigen hebben echter een hoger niveau van beheersing met dit trainingsvliegtuig bereikt als instructor pilot en/of Red Devil. Ook dit jaar kan je hun demonstraties bewonderen op verschillende luchtvaartevenementen in België en in het buitenland.

 

Het team Red Devils bestaat uit vier piloten die elk een exclusieve positie bekleden in de patrouille. Jean vervult de leiderspost (RD 1) met Ket op de linkervleugel (RD 2) en Gizmo als rechtervleugelman (RD 3), en Papy als solo (RD 4). Met minder dan één meter afstand tussen elkaar bij sommige formaties, tonen ze de uitzonderlijke vaardigheden en capaciteiten van onze instructeurs en trainingsvliegtuigen. Het team beschikt ook over technische en logistieke ondersteuning waaronder een teamleider, technici in verschillende specialisaties en een PR-team.

 

Verschillende uitdagingen

 

Jean vliegt al sinds 2016 bij de Red Devils. Hij begon als linkervleugel, en schoof het jaar daarop door naar de rechtervleugel. Sinds 2018 is hij de aanvoerder van het team.

 

“Er zijn verschillende uitdagingen bij formatievliegen met vier Marchetti’s. Met vier vliegtuigen een perfecte positie aanhouden wanneer er bijna geen mogelijkheid is tot correctie is zeker een eerste moeilijkheid.” legt Jean uit. “Daarnaast moeten we ons voortdurend aanpassen aan vliegen op een andere locatie met bijhorende veranderende weersomstandigheden. Het is daarom essentieel om telkens een verkenningsvlucht en repetitie te doen vóór elk event. Tenslotte moeten we het publiek scherp houden zodat ze altijd iets te zien hebben. Een goede synchronisatie behouden tussen de 3 formatievliegers en de solo tijdens de verschillende passages en manoeuvres is zo heel belangrijk.”

 

Zwart-geel-rood gekleurde Grote markt

 

We vroegen hem tot slot nog naar het meest memorabele moment uit zijn carrière bij de Red Devils: “Het is moeilijk om er maar één te noemen, aangezien ik fijne herinneringen heb gemaakt op bijna elk evenement. Ik zal een zekere zondag 15 juli nooit vergeten, waar ze ons plots vroegen om een passage boven Brussel te vliegen. Onze nationale ploeg keerde op dat moment namelijk terug naar België van het WK 2018 en werd op de zwart-geel-rood gekleurde Grote markt begroet door hun supporters… een euforisch spektakel en onvergetelijk moment!”

 

Hij sloot af met een korte oproep aan onze lezers: “Aarzel zeker niet om te passeren op de Red Devils stand wanneer het team deelneemt aan luchtevenementen, we ontmoeten jullie met veel plezier!”

 

Next stops: 12 – 13 augustus met de Oldtimer Fly-in te Schaffen & de BAF-Days op 09 – 10 september

 

Facebook: Facebook

COMOPSAIR

COMOPSAIR