DOVO verwijdert en vernietigt al meer dan 100 jaar munitie

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) staat dagelijks in voor de veiligheid van onze burgers, zowel op ons nationaal grondgebied als in onze territoriale wateren. Met zo’n 3500 oproepen per jaar – ofwel bijna 10 oproepen per dag – halen onze militairen jaarlijks meer dan 200 ton munitie op die ze vervolgens vakkundig vernietigen.

 

Sinds de oprichting van DOVO na de Eerste Wereldoorlog, toen de Dienst voor Vernietiging van Munitie (DVM) vormt de eenheid een essentieel onderdeel van de missie Hulp aan de natie. Eerst enkel als vernietigingsorgaan, later ook als opruimdienst. Reeds meer dan 100 jaar staan deze militairen in voor de verwijdering, uitschakeling en ontmanteling van niet-ontplofte munitie die op ons grondgebied wordt teruggevonden.

 

Een uitgebreid takenpakket

Met compagnieën in Meerdaal, Poelkapelle en Zeebrugge staat DOVO overal paraat, want tot op vandaag blijven er doorheen het land immers mogelijk instabiele munitieresten uit de twee wereldoorlogen aanwezig. Daarnaast is DOVO de enige dienst die aan Binnenlandse Zaken en Justitie steun kan leveren met betrekking tot geïmproviseerde tuigen, beter gekend als Improvised Explosive Devices (IED’s) zoals bompakketten en bomauto’s, en neemt ze de taak als griffie (administratief secretariaat) op zich voor alles wat met explosieven te maken heeft. Met twee scholen onder haar vleugels, enerzijds de EOD (Explosive Ordnance Disposal) school in Meerdaal en anderzijds de Duikschool in Zeebrugge, leidt DOVO jaarlijks heel wat nieuwe man- en vrouwschappen op die zich trots en gemotiveerd ten dienste van hun medeburgers stellen.

 

Nieuwe voertuigen

Sinds begin februari 2022 beschikt DOVO ook over zes splinternieuwe voertuigen om munitie te transporteren. De grotere laadbak, ruimere compartimenten en een aangepast werklicht zorgen ervoor dat het voertuig drie ton zwaarder is dan de vorige vehikels. Daarnaast zijn de voertuigen ook uitgerust met een snuffelaar: wanneer een mogelijk toxisch project lekt in de laadbak, gaat een alarmsignaal af en kan men het projectiel plaasteren of in een drukbestendige buis plaatsen om zo de tocht veilig verder te zetten. In 2021 voerde DOVO in totaal zo’n 3520 EOD-interventies uit.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'Haene