Drie Armeense brandwondenslachtoffers opgenomen in het Militair Hospitaal zondagavond

Op 25 september trof een verwoestende explosie een brandstofdepot in de regio Nagorno-Karabach in Armenië, waarbij 170 doden en 349 zwaargewonden vielen. België stuurde een B-FAST team naar Armenië om hulp te bieden. Drie zwaar verbrande patiënten werden zondagavond per vliegtuig geëvacueerd naar het Militair Hospitaal Koningin Astrid om er de best mogelijke zorgen te krijgen.

 

De Belgische medische gemeenschap beschikt over een grote expertise in de acute behandeling en opvolging van brandwondenslachtoffers. Het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek heeft op dit gebied zowel de nodige kennis als capaciteit. België heeft daarom besloten om in te gaan op de hulpaanvraag van Armenië via B-FAST, de Belgische snelle humanitaire interventiegroep.

B-FAST is een interdepartementale structuur onder auspiciën van Buitenlandse Zaken die de verzending van Belgische noodhulp naar het buitenland organiseert. De oprichting werd in 2003 geformaliseerd en sindsdien is het betrokken geweest bij tal van rampen.

 

Evaluatieteam

 

Een gespecialiseerd medisch team, bestaande uit vrijwilligers van de FOD Volksgezondheid en Defensie, vertrok woensdagmorgen naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Daar bereidden ze de medische evacuatie voor van drie ernstig verbrande slachtoffers naar België, waar ze zullen worden verzorgd in het brandwondencentrum van het militair hospitaal.

 

“We zijn daar met een evaluatieteam om een idee te krijgen van de aard van de verwondingen,” vertelt commandant Bert Torfs, die de leiding heeft over het B-FAST team. “Ter plaatse krijgen we sowieso een beter beeld van de situatie dan via schriftelijke rapporten” Het team selecteert dan de patiënten die in België zullen behandeld worden.

 

Continue behandeling

 

“Wat het luchttransport betreft, is het belangrijkste dat patiënten een continue behandeling ontvangen,” vervolgt de commandant. “Het vliegtuig moet speciaal uitgerust zijn. Daarom werken we samen met Roemenië (Romanian Air Force) om de drie patiënten naar België te vervoeren.”

 

Volgens commandant Torfs zullen de patiënten twee tot drie maanden behandeling nodig hebben om te herstellen.

 

Solidariteit met Armenië

 

Met deze B-FAST missie wil België zijn volledige solidariteit betuigen met Armenië, waar recent een ambassade werd geopend om de banden tussen onze twee landen aan te halen.

 

Ludivine Dedonder, minister van Defensie: “Defensie kan opnieuw haar expertise over brandwondenzorg tonen met de steun aan drie Armeense slachtoffers, die gewond raakten tijdens een tragische explosie. Dankzij deze intergouvernementele en interdepartementale samenwerking kan België zijn waarden van solidariteit uitdragen en toont Defensie haar ondersteunende capaciteiten in tijden van crisis. Ik wil iedereen bedanken die actief heeft bijgedragen aan het redden van levens.”

Rein Van den Bergh

Rein Van den Bergh