Dynamic Move : internationale maritieme coördinatieoefening in Oostende

Zo’n 140 militairen uit 24 landen vertoefden gedurende twee weken in de Belgisch-Nederlandse Navy Academy (NAC) in Oostende. Daar schaafden ze hun NAVO-doctrines op vlak van mijnenbestrijding en coördinatie op zee bij. De focus lag op het oefenen van mijnenbestrijdingstactieken en -procedures.

 

De NAVO-oefening Dynamic Move vindt elk jaar twee keer plaats, één keer in La Spezia (Italië) en één keer in Oostende. In deze oefening is het aan de commandostaf van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) om zich voor te bereiden op aankomende operaties. De organisator van de oefening is NAVO’s Allied Maritime Command, ook wel MARCOM genoemd.

 

Het is niet omdat de NAVO iets organiseert dat daarom enkel NAVO-landen welgekomen zijn, er waren ook heel wat observatoren welkom van landen als Algerije, Colombia, Georgië,  Irak, Japan, Oekraïne en Zweden. De deelname van deze landen zorgt voor een beter leerproces en wederzijds begrip tussen alle landen.

 

Niet alleen mijnenbestrijding

 

Vooraleer de oefening werkelijk van start gaat, krijgen de landen heel wat documentatie voorgeschoteld. Dat gaat dan om het scenario en de opbouw van een crisis aan de hand van inlichtingenberichten. Fictieve conflicten of het spotten van schepen die mijnen plaatsen behoren daarbij. Dan is het aan de teams om een plan op te maken van hoe ze de beschikbare schepen gaan inzetten.

 

De verschillende ‘spelers’ worden dus opgedeeld in teams: een Command Task Force die als hoogste niveau fungeert en het totale plaatje overziet, daaronder verschillende Command Task Groups en als laatste Command Task Units. Om de informatie zo goed mogelijk te stroomlijnen houden ze briefings waarin elk team zijn berekeningen uit de doeken doet. Elk team berekent het huidige risico en waartoe de situatie zou kunnen leiden.

 

Die berekeningen gaan over de tijd die noodzakelijk is om een bepaald gebied mijnenvrij te maken. Ze maken dat de logistieke planning klopt en bepalen welke schepen welke taken uitvoeren. Uiteindelijk beslist het commando over de beste methode om de taken uit te voeren.

 

Enige simulator in zijn soort

 

De digitale simulaties spelen zich af in Noord-Europa, waar bijvoorbeeld een conflict tussen fictieve landen wordt nagebootst met behulp van een simulator die speciaal is ontwikkeld voor het NAC. Alles wat je in de werkelijkheid kan verzinnen, is ook mogelijk met de simulator van Hexagon (vroeger Luciard).

 

Crisissituaties

 

Deze oefeningen zijn noodzakelijk om tot een zo efficiënt mogelijke inzet van NAVO-middelen te komen. In de moderne oorlogsvoering worden ook nog steeds mijnen gebruikt, zoals gezien in de Zwarte Zee. Maar veel mijnen uit eerdere conflicten kunnen nog steeds een risico vormen voor het vrije verkeer van de scheepvaart.

 

De stafleden maken deel uit van SNMCMG1, die zorgt voor een constante aanwezigheid van de NAVO. Deze groep beschermt de communicatielijnen over zee en vermindert het risico van explosieven uit beide wereldoorlogen die nog steeds aanwezig zijn in open wateren en havens van Noord-Europa. Dynamic Move is dan ook de ideale voorbereiding op deze hoogstnoodzakelijke inzet.

Sten Maelfeyt

Jorn U.