Een frisse wind bij de Meteo Wing
De basis van Bevekom is vooral bekend als de thuisbasis van de 1 Wing. Maar hier is ook de Meteo Wing gevestigd: de weerkundige dienst van de Luchtcomponent. Een eenheid met een brede uitstraling waar een verrassend frisse wind waait.
“Ik hoop dat we jongeren kunnen inspireren om te kiezen voor een job als weersvoorspeller bij Defensie”, steekt luitenant-kolonel van het vliegwezen Alice Bonte van wal. Zij is sinds afgelopen zomer de eerste vrouwelijke bevelhebber van de Meteo Wing. “We hebben in onze eenheid immers dringend nieuwe gezichten nodig. Ik ben trots om de bevelhebber te zijn van deze boeiende en veelzijdige eenheid. En waar ik nog het meeste van geniet is dat de vrouwen hier aan de macht zijn. We zijn de enige eenheid van de Luchtcomponent waar zowel de korpscommandant, de korpsadjudant als de korpskorporaal vrouwelijk zijn. Daar mogen we toch wel trots op zijn, in een structuur waar vrouwen meestal in de minderheid zijn.”
“Hier in de Meteo Wing maken we weersvoorspellingen en waarnemingen die we op een verstaanbare en efficiënte manier aan onze klanten leveren”, licht luitenant Carl Swinnen toe. “Dat zijn alle eenheden van onze Belgische Defensie. Vele collega’s denken dat we alleen voor onze luchtmachteenheden werken. We maken echter ook voorspellingen voor onze schepen en voor de oefeningen en operaties van de Landcomponent in binnen- en buitenland. We informeren hen ook over de impact van het weer op hun inzetmogelijkheden en wapensystemen.”
“Onze eenheid bestaat uit vijf grote onderdelen,” gaat Carl verder, “de staf, de school, de sectie Meteo Systems, het Meteo Center hier in Bevekom en de meteostations op de verschillende militaire vliegvelden. Onze weersvoorspellers zijn onderverdeeld in twee categorieën: junior en senior weather forecasters. Elk militair vliegveld heeft een eigen meteostation. Daar werken telkens vier mensen: een leidinggevende – een lager officier of hoger onderofficier – en drie onderofficieren weersvoorspeller die op onze school het brevet junior forecaster behaald hebben.”
De Meteo Wing is dan wel een militaire eenheid, maar de impact van haar werk reikt veel verder. “De waarnemingen en voorspellingen van onze militaire vliegvelden zijn via een internationaal netwerk ook beschikbaar voor de burgerluchtvaart”, licht Carl toe. “Tot voor kort deelden we onze voorspellingen met de diensten van Wegen en Verkeer maar dat heeft het KMI nu overgenomen. Als neusje van de zalm ondersteunt de Meteo Wing de waarnemingen van het ‘ruimteweer’ voor de burgerluchtvaart. Dat gebeurt in samenwerking met het Solar and Terrestrial Center of Excellence, als onderdeel van het PECASUS-project. De Meteo Wing volgt de zonne-emissies en hun impact op onze technologieën. Wanneer de zon een zonnevlam uitstoot, kan dat immers de navigatie- en communicatiesystemen aan de grond of aan boord van vliegtuigen verstoren.”
Interesse in een job bij de Meteo Wing? Nog tot 30 november kan je solliciteren voor deze vacatures: