Een grootschalige oefening voor militaire medische training in Leopoldsburg

Begin oktober was het een drukte van belang in het Competentiecentrum van de Medische Component (CC Med) in de kazerne in Leopoldsburg. De kandidaat-ambulanciers van Defensie moesten hun laatste hindernis overwinnen: de ultieme uitdaging van een 72 uur durende samenvattingsoefening.

 

Begin oktober vond de examenweek voor Defensieambulanciers plaats. Deze levensgrote oefening, die zo realistisch mogelijk is opgezet, is onderdeel van het jaarlijkse trainingsprogramma voor medische noodteams, de Emergency Medical Technician trainingen. Voordat kandidaten de basisopleiding militair ambulancier kunnen volgen, moeten ze eerst de civiele ambulanceopleiding volgen. Zodra ze het basic-brevet (EMB) hebben behaald, kunnen ze doorgaan naar het advanced-brevet (EMA).  Houders van dit brevet zijn in staat om meer technische medische ondersteuning te bieden aan kleine secties die autonome opereren in het veld, en daardoor langer geïsoleerd en ver verwijderd zijn van de rest”, legt luitenant-kolonel Julie Delwick, hoofd van het CC Med uit.

 

Meer skills

 

“Tien minuten is de tijdspanne die een Medische Urgentie Groep (MUG) nodig heeft om ter plaatse kan zijn met een arts”, vervolgt de kolonel. “In een militaire context zijn die tien minuten niet altijd realistisch. Hierin verschilt een burgerambulancier van een militaire ambulancier: het competentiegebied moet breder zijn. Om dit te begrijpen volstaat het om jezelf je in een operationele context te plaatsen waar de dichtstbijzijnde geneesheer enkel via helikopter bereikbaar is en waar de patiënt soms behandeld en gestabiliseerd moet worden terwijl het team onder vuur ligt.”

 

“Voordat ze worden ondergedompeld in het militaire kader, moeten de stagiairs eerst hun brevet ‘hulpverlener-ambulancier’ buiten Defensie behalen. Zo verwerven ze de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om met een MUG mee uit te rijden. Daarna komen ze terug en ontwikkelen ze het militaire aspect.”

 

72 uur

 

“Groepen van vijf zijn ideaal voor het geven van persoonlijke en productieve feedback”, merkt de kolonel op. “De cursisten worden per scenario begeleid door een instructeur en een observator. Ze overleggen vervolgens met de cursisten en geven feedback. We onderbreken het scenario niet, we laten ze fouten maken. Maar we verwachten wel dat ze achteraf oplossing vinden voor eventueel gemaakte fouten.”

 

“We leren elke dag bij”

 

Aïda is een van de 35 studenten. “We zitten al in fase vier van de zeven”, zegt ze lachend. Haar groep heeft net een pittig scenario voorgeschoteld gekregen waarin ze onder vuur kwamen te liggen tijdens het ophalen van een gewonde. “Dat hoort er ook bij”, geeft Aïda toe. “Ik heb zeven jaar in ziekenhuizen en rusthuizen gewerkt, maar ik wilde verandering. Als militair ambulancier mag ik echt met patiënten aan de slag.” Waarom ze overstapt naar Defensie is duidelijk: “Meer variatie, geen dag is dezelfde en je leert elke dag iets nieuws.”

 

Communicatie

 

Naast de leerlingen nemen bijna 100 andere militairen deel aan het slotexamen voor de ambulanciersopleiding. “Communicatie is letterlijk van levensbelang als het gaat om de behandeling van een patiënt”, voegt kolonel Delwick eraan toe. “Daarom is deze periode ook een trainingsopportuniteit voor andere diensten, zoals het chirurgisch team, medische planners en de reeds gebrevetteerde ambulanciers. Wanneer een ambulance een patiënt aflevert of overdraagt aan een andere dienst, moet alle informatie correct worden doorgegeven.”

 

Het levensgetrouwe grimeren van gewonden, vijandelijk vuur met blank munitie en role-players zijn slechts enkele van de factoren die het realisme van de oefening vergroten.

“Mensen helpen en verzorgen is een roeping”, sluit de kolonel af. “Daarom proberen we onze militairen zoveel mogelijk onder te dompelen in een reële situatie.”

Heb je interesse in een job als ambulancier bij Defensie? Surf dan naar www.mil.be en grijp je kans!

Rein Van den Bergh

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle