Eerste Aeromedical Evacuation Day: internationale expertise in medische luchtevacuaties

Op 7 november vond de eerste Aeromedical Evacuation Day plaats op de vliegbasis van Eindhoven, Nederland, in aanwezigheid van experts op het gebied van medische luchtevacuaties. De dag, georganiseerd door het European Air Transport Command (EATC), bood de gelegenheid om de verschillende soorten configuraties en medische capaciteiten aan boord van internationale vliegtuigen te ontdekken.

 

Naast België verenigt het EATC ook Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Luxemburg en Spanje. Vanuit Eindhoven coördineert deze internationale organisatie de inzet van militaire luchttransportmiddelen en medische evacuaties. Hiervoor kan het EATC een beroep doen op een pool van vliegtuigen uit de verschillende landen. De organisatie is ook verantwoordelijk voor strategische en tactische luchtbrugoperaties, waaronder passagiers- en cargotransport en air-to-air refuelling operations (het bijtanken in de lucht).

 

Van de Sea Stallion helikopter tot de Italiaanse C-130J, inclusief de MRTT van de Multinational Multirole Tanker Transport Unit (MMU) waaraan België deelneemt, werden niet minder dan zes vliegtuigen tentoongesteld. Ze beschikten elk over specifieke apparatuur om patiënten zo veilig mogelijke te behandelen en te transporteren.

 

Aeromedical Evacuation Control Center

 

Binnen het EATC brengt het Aeromedical Evacuation Control Center (AECC) vliegartsen en verpleegkundigen samen. Dit team beoordeelt aanvragen voor evacuaties van patiënten uit deelnemende landen. In nauwe samenwerking met de nationale autoriteiten selecteert het team het meest geschikte transportmiddel voor de patiënt, en plant en superviseert ze de missie tot het einde.

 

Sinds 2010 heeft het team al zo’n 15.000 patiënten uit 74 verschillende landen behandeld. Veel van deze missies vonden plaats tijdens de covid-crisis. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn ook al meer dan 300 patiënten vervoerd.

 

Belgische deelname

 

De Multinational Multirole Tanker Transport Unit (MMU), gevestigd in Eindhoven, beschikt over een eigen vloot van tank- en transportvliegtuigen en verenigt zes NAVO-partnerlanden: België, Nederland, Duitsland, Luxemburg, Noorwegen en Tsjechië. De Belgische Defensie draagt twee toestellen bij.

Een van de MRTT’s, gestationeerd in Keulen, bevindt zich permanent in MEDEVAC-configuratie. “Er is ruimte aan boord voor zes Intensive Care Units, 16 brancards en 21 stoelen voor medische ondersteuning,” legt een Duitse boordchirurg uit. “Er is een intensive care verpleegkundige en een aantal paramedici, een flight surgeon en een anesthesist. Tijdens de covid-crisis werd het vliegtuig zeer regelmatig gebruikt.”

Sinds juni van dit jaar is de MMU officieel operationeel om binnen 24 uur medische luchtevacuaties uit te voeren onder bevel van het EATC en het AECC.

Bilitis Nijs

Jozef Vanden Broeck & Kris Christiaens