Een internationale oefening onder leiding van Belgische F-16’s

Op 24 augustus vond een “BOMBER TASK FORCE”-oefening plaats boven de luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland. Dit soort operaties wordt regelmatig in Europa uitgevoerd om het unieke vermogen van de NAVO te demonstreren om haar strategische strijdkrachten te allen tijde snel in te zetten.

 

Deze missie bracht de middelen van verschillende landen samen in de vorm van een Composite Air Operation (COMAO), een samengestelde luchtoperatie. Een combinatie dus van verschillende missies, samengebracht onder het bevel van een Mission Commander, om een ​​breed scala aan bedreigingen het hoofd te bieden en luchtoverwicht te bereiken. Het primaire doel van een COMAO is om lucht-grondmiddelen in staat te stellen hun doelen aan te boren. Een zorgvuldige en gedetailleerde planning is noodzakelijk voor het welslagen van een dergelijke operatie.

 

De volgende middelen werden ingezet:

– 2 B-52 van Minot Air Base (VS), ingezet in Fairford (Groot-Brittannië)

– 2 Eurofighters EF-2000 van vliegbasis Nörvenich (Duitsland)

– 2 Tornado IDS ingezet op vliegbasis Nörvenich (Duitsland)

– 4 F-16 vanaf vliegbasis Florennes (België)

– 6 F-16 vanaf vliegbasis Kleine-Brogel (België)

 

Ook Duitse luchtverkeersleiders, Duitse JTAC’s (Joint Tactical Air Controllers) van de Baumholder schietbaan en enkele commando- en controle-eenheden waren betrokken om deze missie te ondersteunen.

 

Om in deze internationale omgeving te werken, moest de Belgische missiecommandant zijn interoperabiliteit ontwikkelen door middel van complexe scenario’s en in andere formaties opereren dan hij gewend is. Het hoofddoel van deze missie was het verbeteren van de communicatie en het standaardiseren van tactieken, technieken en procedures tussen NAVO-bondgenoten.

 

De bedoeling van deze oefeningen is om de samenwerking en integratie van alle landen van de alliantie te verbeteren om een ​​uniforme reactie te bieden en de integriteit van het NAVO-luchtruim te waarborgen.

Charlotte Cooremans

350 Sqn