Infanterist voor een week

Van 22 tot en met 26 augustus leren jongeren tussen 16 en 20 jaar op een sportieve manier het leven van een infanterist van vandaag kennen. Ze ondervinden het militaire leven aan den lijve en leren er samenwerken in teamverband. Dit levert een unieke kameraadschap op.

 

In een mum van tijd schreven 32 jongens en meisjes zich in voor de jongerenstage Infantry Junior in Spa. “Na slechts zeven minuten was het kamp al volzet”, licht eerste-sergeant Michael Dupret toe. Hij organiseert het kamp al voor de vijfde keer, met een kleine onderbreking door de pandemie. “We werken elk jaar met hetzelfde team, wat maakt dat we de stage elk jaar kunnen verbeteren.”

 

De eerste uitdaging stelde zich al meteen bij aanvang van het kamp. De jongeren moesten meteen hun gsm afstaan. “Ik vind het niet erg dat ik mijn gsm niet bij me heb”, vertellen Gwenaelle en Aline. “Je hebt toch geen tijd om ermee bezig te zijn”. Toch zijn er deelnemers die hun familie graag zouden laten weten hoe het met hen gaat.

 

Na de administratieve zaken en het uitdelen van een uniform, werden ze meteen ondergedompeld in de militaire wereld. Ze trokken het veld in om een bivak op te stellen en leerden zich camoufleren. ’s Avonds laat werden ze op een punt in het bos afgezet en moesten terug naar het bivak sluipen zonder gevangen te worden. “Dat was best spannend en ook heel leuk”, zegt Kelly.

 

De infanteristen trokken naar fort Trancrémont waar ze hun weg in het donker moesten zoeken en het ook moesten bewaken. “Het is voor ons allemaal de eerste keer maar de stage voldoet echt volledig aan mijn verwachtingen.”, zegt Robbe. Na een nachtje echte survival, waar ze met drie balken en een parachute een schuilplaats leerden maken en hun eigen vis mochten vangen, konden uiteraard een kaartleesoefening en de hindernispiste niet ontbreken van het programma. Kortom uitdaging, sport en teamspirit staan deze week centraal tijdens de jongerenstage in Spa.

 

Al zwetend en puffend zoeken de jongeren coördinaat na coördinaat tijdens de kaartleesoefening. “Ze hebben geluk met het weer dit jaar”, merkt Michael Dupret op. “Vorige keer heeft het een week geregend, dan is het echt geen lachertje om een week op het terrein te verblijven.”

 

Na vier dagen zijn sommigen er helemaal van overtuigd dat ze later ook een job willen bij Defensie. “Ik wil heel graag officier worden maar voor welke functie juist, dat weet ik nog niet”, zegt Aline overtuigd. “We zijn nog maar 16 jaar, we hebben nog tijd om dat uit te zoeken.”

 

Defensie organiseert vele stages in verschillende domeinen, meestal tijdens de zomervakantie maar enkele ook tijdens de paasvakantie. Ben jij tussen 16 en 20 jaar en wil je ook deelnemen aan een jongerenstage? Neem dan zeker een kijkje op de website www.mil.be en hou deze goed in de gaten om te weten wanneer je je kan inschrijven.

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon

Nino Savenberg