Een NH90-helikopter van Defensie redt 10 mensen uit de Kennedy-toren in Luik

Maandag brak er brand uit in de kelders van de Kennedy-woontoren aan de oevers van de Maas in Luik. Toen het vuur de 23ste verdieping bereikte, werd snel duidelijk dat de Luikse brandweer de mensen op de bovenste vier verdiepingen niet kon evacueren. De politie van Luik vroeg bijstand van een NH90 van Defensie en een helikopter van het Groothertogdom Luxemburg. Missie volbracht!

 

Via het provinciecommando werd de toestemming om in te grijpen gevraagd aan de minister van Defensie. Samen met de Luikse brandweer werden de behoeften in kaart gebracht.  Na de goedkeuring van de minister vertrok de vijfkoppige bemanning razendsnel om de NH90 van de basis van Koksijde naar Luik te vliegen.

 

10 mensen gered

 

Ter plaatse konden de Belgische en Luxemburgse helikopters  brandweerlieden op het dak droppen en de bewoners evacueren die daar hun toevlucht hadden gezocht. De NH90 redde tien mensen uit de vlammen en bracht hen in veiligheid.

 

Omstreeks 22u30 zat de evacuatie erop en keerde de vliegploeg terug naar de basis in Koksijde.

 

24/24 & 7/7

 

De vier Belgische NH90 NFH-helikopters staan 24 op 7 klaar om zoek- en reddingsacties uit te voeren aan de kustlijn en op zee, voor het eventuele transport van organen en voor het bieden van hulp aan de natie tijdens noodsituaties. Dit gebeurde onder andere tijdens de overstromingen in Wallonië en de aanslagen in Brussel.  En gisterenavond, tijdens de hevige brand in Luik.

Cato Van Looy

Defensie