Een nieuwe displaypiloot voor het F-16 Solo Display Team

Na 3 jaar als F-16 Solo Display Team viel op 21 oktober 2021 het doek voor commandant vlieger Stefan “Vador” Darte en zijn “Dark Falcon” tijdens de laatste vlucht van het seizoen op de luchtmachtbasis van Florennes. Commandant vlieger Steven “Vrieske” De Vries, van vliegbasis Kleine-Brogel zal de komende drie jaar de functie van F-16 displaypiloot op zich nemen en tijdens verschillende luchtvaartevenementen in binnen- en buitenland onze Belgische Luchtmacht vertegenwoordigen.

 

Een droom die werkelijkheid wordt

 

“Als kleine jongen had ik al de wens om gevechtspiloot te worden. De F-16 fascineerde me al van jongs af aan. Echter vermoedde ik dat zoiets uitsluitend was weggelegd voor de adel. Onterecht, want toen in mijn klas een medeleerling de vacature ‘wordt F-16 piloot’ in de krant toonde, wist ik het. Vanaf die dag heb ik er dan ook alles aan gedaan om piloot te worden en trok naar de Belgische Airshows.” vertelt Vrieske bij wijze van inleiding wanneer hij na de eerste oefensessie op lage hoogte uit zijn toestel stapt.

 

Vliegen op de limieten van mens en machine

 

“Ik ben in het verleden al eens kandidaat demopiloot geweest maar heb om operationele redenen mijn kandidatuur terug ingetrokken. Vorig jaar vond ik dat de tijd rijp was en heb ik me opnieuw kandidaat gesteld. Na meer dan 5000 vlieguren op deze prachtige machine ken ik de F-16 door en door. Met mijn display wil ik dichtbij het publiek blijven en de wendbaarheid van het toestel accentueren. Ik wil dat iedereen de power & performance van het toestel kan zien, horen en voelen. “Met een maximum snelheid van 620 knopen of bijna 1150km/u (de snelheid van het geluid bedraagt 1235km/u) en G-krachten die variëren tussen -3,7G en +9,5G vlieg ik continu op de limieten van mens en machine” gaat hij verder wanneer we richting zijn kantoor stappen.

 

FA-87

 

Daar de F-16 gevechtsvliegtuigen tijdens het demonstratievliegen enorme snelheids- en krachtwisselingen ondergaan en het toestel door zijn unieke beschildering de drie displayseizoenen moet kunnen meegaan, is het voor de materiaalbeheerder geen eenvoudige opdracht om het juiste vliegtuig uit te kiezen. Het toestel met staartnummer FA-87, dat voorzien was van het kleurenschema naar aanleiding van 75 jaar luchtmacht, is aangeduid als demotoestel voor de komende drie seizoenen en werd op vrijdag 18 maart 2022 van vliegbasis Florennes overgebracht naar vliegbasis Kleine-Brogel. Net zoals alle voorgaande F-16 displaypiloten zal ook Vrieske over een volledig beschilderde F-16 kunnen beschikken. Het ontwerp is klaar en net als alle voorgaande indrukwekkend en uitdagend. De specialisten van de schildersectie van de 10 Wing Tac doen hun uiterste best om het toestel zo snel mogelijk klaar te hebben. Voor de nieuwsgierigen onder ons is het nog even wachten op het eindresultaat!

 

Ambassadeur in binnen- en buitenland

 

“Ik vind het een hele eer en een voorrecht om als ambassadeur voor onze Luchtmacht te mogen optreden en de capaciteiten van de zeer performante F-16 op lage hoogte en voor een groot publiek te tonen. Als ambassadeur wil ik dan ook de jeugd wakker schudden en motiveren om achter hun wensen aan te gaan en hun dromen waar te maken. Net zoals toen ik jong was, wil ik vandaag die F-16 piloot zijn die het zaadje kan planten bij jongeren om ook piloot te worden” besluit Vrieske wanneer hij zich klaarmaakt voor een tweede oefensessie. Wij wensen hem alvast heel veel succes en veilige landingen toe!

Jozef Vanden Broeck

Robin Mues