Belgische helikopter aan boord van Franse fregat

Een NH90 Naval Frigate Helicopter van de Luchtmachtbasis Koksijde wordt sinds 1 februari ingezet in het kader van de operatie ‘Clemenceau 22’, aan boord van het Franse luchtverdedigingsfregat Forbin.

 

Dat fregat maakt deel van de carrier battle group die instaat voor de bescherming van het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle. Het Belgische tweemotorige multifunctionele toestel en zijn dertienkoppige bemanning is een van de drie helikopters die ter ondersteuning ingezet worden tijdens de opdracht van de Charles De Gaulle, die grotendeels doorgaat in de Middellandse Zee.

 

Elke dag voert de Belgische NH90 een of twee identificatie- en verkenningsvluchten uit om zo bij te dragen aan de bescherming van de vloot. Tijdens die vluchten lokaliseren ze regelmatig Russische schepen die de bewegingen van het Franse vliegdekschip in de gaten houden.

 

Het is de vierde keer sinds 2015 dat België deelneemt aan een missie van de Franse carrier group. Er nemen naast onze Belgische helikopter ook andere Europese partners deel, zoals Spanje en Griekenland en NAVO-partners, zoals de Verenigde Staten en Canada.

 

Deze carrier battle group is ingezet in een complexe strategische omgeving, gekenmerkt door toenemende regionale spanningen. Door de situatie in Oekraïne is de opdracht van de Charles de Gaulle intussen bijgestuurd. Het vliegdekschip neemt met haar luchtmiddelen momenteel deel aan de NATO-opdracht enhanced Vigilance Activities in de regio van de Zwarte Zee om zowel afschrikking als solidariteit tussen de geallieerden te tonen.

 

De samenwerking tussen de Belgische NH90 en de Franse fregat verscheen ook in een uitvoerig artikel op de toonaangevende website van Mer en Marine, dat op dagelijkse basis lezers informeert over de zee en de menselijke gemeenschappen eromheen.

Jo Vanden Broeck & Karen Bral

Marine nationale (Frankrijk)