Een terugblik op de BAF Days

De Belgian Air Force (BAF) Days op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel in Limburg trokken tijdens het weekend meer dan 85.000 toeschouwers. Door de hoge temperaturen werden er maatregelen genomen om het comfort van de bezoekers te garanderen, waaronder de installatie van waterpunten en fonteinen om hen af te koelen.

 

Op vrijdag kwamen 5.000 luchtvaartliefhebbers naar Kleine-Brogel, terwijl zaterdag en zondag het grote publiek deelnam, met 30.000 bezoekers op zaterdag en 50.000 op zondag. Hoewel er zaterdagochtend wat ongemakken waren in de vorm van vertragingen voor de bezoekers door het ontbreken van hoofdtoegangswegen, hielp een goede samenwerking met de politie om deze vertragingen te beperken.

 

Bezoekers hadden de gelegenheid om veel van de vliegtuigen en helikopters die door Defensie worden gebruikt te bewonderen en waarvan sommige in de toekomst zullen worden vervangen, zoals de F-16 door de F-35. De Amerikaanse majoor Kristin ‘Beo’ Wolfe gaf op vrijdag en zaterdag vliegdemonstraties met het toekomstige toestel van de Belgische luchtmacht, de F-35A.

 

Een Airbus A330 van Air Belgium en een Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog werden ook tentoongesteld. Militairen uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland en Jordanië waren ook aanwezig om hun land te vertegenwoordigen.

 

Na een onderbreking van vier jaar is de grote airshow die Defensie organiseert weer van start gegaan, tot groot genoegen van iedereen.

Anaïs Denis

Jozeph Vanden Broeck