Invictus Games 2023: 3-2-1 start!

Van 09 tot 16 september doen dertien sporters van Defensie mee aan de Invictus Games in Düsseldorf. Op het programma: atletiek, wielrennen, zwemmen, volleybal, tafeltennis, boogschieten en indoor roeien. Vergeet niet onze atleten te steunen door onze sociale netwerken in de gaten te houden!

 

500 atleten uit eenentwintig landen, ondersteund door 1 000 vrienden en familieleden, zullen van 09 tot 16 september in de Merkur Spiel-arena in Düsseldorf zijn. België, Duitsland, de Verenigde Staten, Australië en vele andere landen zullen meedoen, maar ook Israël en Colombia, twee landen die nieuw zijn in de competitie. Ze zullen het tegen elkaar opnemen in tien sportdisciplines: boogschieten, gewichtheffen, atletiek, wielrennen, basketbal en rolstoelrugby, indoor roeien, zwemmen, zitvolleybal en de nieuwe discipline van dit jaar: tafeltennis.

 

De Spelen

 

“De Invictus Games zijn in de eerste plaats therapeutische spelen die gewonde of zieke militairen aanmoedigen om fysiek en psychologisch te leren leven met het trauma van hun verwondingen of hun ervaring,” zegt Frederic, een van de dertien Belgische atleten. Door een ongeluk tijdens een operatie in Somalië in 1993 heeft hij een beperkte mobiliteit in zijn arm en hand.

 

Een paar maanden eerder had Jean-Bernard in hetzelfde land een granaataanval overleefd waarbij drie mensen om het leven kwamen. “Ik kwam er niet ongeschonden uit, maar als ik het overleefde, was dat dankzij de sport, het was mijn enige medicijn. Inmiddels ben ik met pensioen, maar ik blijf actief als sportinstructeur in de fitnesscentra.”

 

Nieuwigheid

 

Patrice, tafeltennisser en beruchte rivaal van Jean-Bernard, heeft de afgelopen zes maanden getraind voor dit nieuwe spel tijdens de Invictus Games. “Het allerbelangrijkste is aanwezig te zijn op het evenement. Ik ben een Ardense Jager, maar ik kan niet meer met een rugzak lopen omdat ik sclerodermie heb, een auto-immuunziekte. Ik kan mijn hand niet goed meer sluiten en ik kan niet rennen. Gelukkig kunnen de Spelen je helpen om weer op het goede spoor te komen.”

 

Plezier en training

 

Peter, geamputeerd onder de rechterknie, combineert plezier en training. “Als ik thuis het discuswerpen oefen, doe ik dat samen met mijn hond die me de discus terugbrengt. In Düsseldorf zullen we genieten van nieuwe installaties en zal de schijf worden teruggebracht met een op afstand bestuurbare trolley.”

 

“We hoeven geen medailles te winnen om de overwinningen van onze atleten meer dan alleen mooi te laten zijn,” bevestigt sportcoach Frank.

 

Programma

 

België gaat zondag de baan op, maandag is de atletiekfinales. Op dinsdag is er medaillehoop bij het indoor roeien en op woensdag is het zwemmen. Donderdag zet Patrice alles op alles in het tafeltennis en verdedigt België zijn enige teamsport: zitvolleybal. Op vrijdag volgen we onze wielrenners op de voet en wordt het programma afgesloten met boogschieten.

 

Wil je hun prestaties volgen? Volg ze live op: INVICTUS GAMES DÜSSELDORF 2023 / Invictus Games (invictusgames23.de)

 

Aarzel niet om onze atleten rechtstreeks te steunen via hun Facebook-pagina:  https://www.facebook.com/InvictusGamesTeamBelgium  of via hun Instagram-account: Invictus Belgium Team (@invictus_team_belgium_official) • Instagram photos and videos

Yuki Willems

Gert-Jan D'haene