Een tijger in de Karpaten

Na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 stuurde België 300 militairen uit naar Roemenië. Het leeuwendeel daarvan infanteristen van het Bataljon 1/3 Lansiers, met ondersteuning uit logistieke, medische en communicatie eenheden. Het detachement staat onder bevel van het Franse 27 bataillon de chasseurs alpins, op zijn beurt 500 man sterk. Samen vormen ze de Battle Group Forward Presence (BGFP).

 

Onze ‘300’ vervullen hun inzet in Roemenië, het land van Dracula, Transylvanië en de Karpaten. Een peloton Lansiers, dat een tijger als embleem heeft, kreeg van hun Roemeense en Franse collega’s in dat betoverende decor een opleiding in het overschrijden van bergpassen. Zowel de Roemeense als Franse legers beschikken over gespecialiseerde bergbrigades. Het overwinnen van hoogteverschillen door klimmen en abseilen haalde onze militairen uit hun comfortzone.

 

Tactiek en schootstechnieken zijn nooit ver weg in militaire training. Onze militairen namen de tijd om zich te oefenen met de wapens en procedures van onze bondgenoten, met als doel nog beter samen te kunnen werken.

 

Om de teamspirit, de kameraadschap en de cohesie nog verder te versterken werkten de drie naties zich samen in het zweet met allerlei sport- en vaardigheidsproeven.

 

Tot ceremonieel slot van de training werden de drie vlaggen gehesen. Samen wapperden ze zij aan zij terwijl de nationale hymnen weerklonken.

 

België is niet rechtstreeks betrokken in het conflict, maar als betrouwbare NAVO-partner belangen de ontwikkelingen ook ons aan. Het is belangrijk dat Defensie solidair is met de Alliantie en de bondgenoten.

Henri Houillet

1/3 Lanciers