Internationaal staaltje teamwerk tijdens oefening Ringo Range

Een paradrop, een F-16 interventie en een fastrope met een helikopter. Slechts enkele ingrediënten van de indrukwekkende demo tijdens oefening Ringo Range van woensdag 1 juni. Deze jaarlijkse oefening in Elsenborn heeft plaats in de marge van de Benelux Steering Group (BSG), die de militaire samenwerking tussen landen op “joint” niveau bespreekt. De internationale samenwerking tussen de Benelux en Frankrijk stond extra in de spotlight.

 

In aanwezigheid van de vice-chef Defensie luitenant-generaal Thys en een aantal prominenten uit onder andere de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland toonden de verschillende componenten uit verschillende landen hun kunnen.

 

Nederlandse en Belgische helikopters cirkelden over het terrein met een Special Operation Forces-team om een extractie van personeel uit te voeren. Ze werkten nauw samen met een Nederlands-Frans Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) team. Niet veel later werden er mortieren gevuurd en hielden de F-16’s van de Quick Reaction Alert een interventie. Als afsluiter sprongen Belgische para’s uit een Luxemburgs A400M-toestel met Luxemburgse crew en ondertussen stond medische steun van 14 Medisch Bataljon paraat. Een knap staaltje internationaal teamwerk dus.

 

“De samenwerking en de integratie van middelen, luchtmiddelen vooral, is hier cruciaal. Hier op de range werken we tactisch en lijnen we de procedures op. Iedereen moet zijn objectieven behalen. Een F-16 heeft bijvoorbeeld maar een uur en daarbinnen moet alles wel gebeuren,” legt commandant De Potter uit die de oefening leidt. “Het zijn NATO-procedures dus iedereen werkt op dezelfde manier. Daarom loopt de samenwerking tussen de verschillende naties ook heel vlot,” besluit hij.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert