Een waaier aan carrièremogelijkheden voor psychologen bij Defensie
Of het nu gaat om rekrutering, deelname aan missies in het buitenland of een baan bij een afdeling zoals de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), er is geen gebrek aan mogelijkheden voor psychologen bij Defensie. Zo’n 90 psychologen met uiteenlopende achtergronden maakten dit duidelijk op de BELPSYDEF-conferentie.
Zo’n 90 psychologen van verschillende eenheden van Defensie kwamen op donderdag 21 september naar het Militair Hospitaal Koning Astrid (MHKA) in Brussel op uitnodiging van de Dienst Rekrutering en Selectie (R&S). Afkomstig van de Medische Component, de ADIV, de Civil-Military Engagement Group (Ci-MEG), de Koninklijke Militaire School (KMS), DG Health & Well-Being (DG H&WB) en DG Human Resources (DG HR), konden ze contacten leggen, ervaringen uitwisselen en de perspectieven van hun eenheden delen, maar ook meer leren over de verschillende carrièremogelijkheden binnen Defensie.
Uniek en gevarieerd
“Je kunt beginnen als psycholoog bij de Dienst Rekrutering en Selectie en vaak snel doorgroeien naar andere functies”, legt kolonel Christ Veermeer van de Dienst R&S uit. “Van bij de start wordt het rotatiebeleid toegepast om je carrière vooruit te helpen.
Commandant Liesbet Philippaert, houder van een masterdiploma in de klinische psychologie, startte ruim tien jaar geleden bij de Dienst Selectie en Rekrutering, werkte vervolgens een aantal jaren onder meer bij Ci-MEG en stapte daarna over naar DG HR.
“Als klinisch psycholoog zou ik buiten Defensie misschien wel dertig jaar dezelfde baan uitoefenen. Maar hier krijg je de kans om door te groeien”, vertelt commandant Philippaert. “Bovendien maken het avontuur, de oefeningen en de zendingen de job uniek en gevarieerd. Je hebt contact met verschillende eenheden, zowel nationaal als internationaal. Daarbij word je niet zomaar in de functie gesmeten, je krijgt een vorming on the job, met collega’s die hetzelfde traject volgen.”
Betaalde opleidingen
Naast de talrijke doorgroeimogelijkheden is de toegang tot betaalde opleidingen een ander aantrekkelijk aspect van een job bij Defensie. “Voor elke vorming die je volgt via Defensie, word je betaald”, gaat kolonel Veermeer verder. “Sommige vormingen vinden zelfs plaats tijdens de diensturen, wat in de privésector niet altijd het geval is.”
In een tijd waarin personeelstekorten en geestelijke gezondheidsproblemen hoog op de agenda staan, zijn psychologen van vitaal belang voor het welzijn van Defensie. “Psychologen zijn onze sensoren die gegevens leveren” zegt luitenant-generaal Thierry Esser, directeur van DG HR. “Dankzij hun vorming, ervaring en skills spelen ze een belangrijke rol bij de mentale gezondheid van onze organisatie.”
“Daarbij hebben de psychologen bij Rekrutering & Selectie ook een deel van de toekomst van Defensie in handen. Door hun werk goed te doen verbeteren ze het selectieproces, met als gevolg minder uitval achteraf.”
Ontdek hier alle vacatures bij Defensie: Werken bij Defensie | Defensie (mil.be)