Rekrutering: Gamers welkom!

Liefhebbers van videogames konden de carrièremogelijkheden bij Defensie verkennen tijdens hun bezoek aan de GameForce-videogamebeurs, die plaatsvond in Brussels Expo op 30 september en 1 oktober. “We hebben een grote behoefte aan IT-vaardigheden”, zegt adjudant-majoor Mertens, adjunct-directeur van het Brusselse rekruteringsinformatiecentrum.

 

De grootste beurs voor videogames in België, GameForce, belicht de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van games. Van autoracen tot de nieuwste console, afgelopen weekend was een unieke kans voor bezoekers om rechtstreeks in contact te komen met fabrikanten, makers van videogames en… Defensie.

 

Virtueel trainen

 

Defensie maakte van de gelegenheid gebruik om het eXtended Reality Lab (XR-Lab), haar virtual reality-project, voor te stellen. Op het programma: een meeslepende ervaring die spelers onderdompelt in het hart van een appartement waar de bewoners worden gegijzeld. Het scenario wordt voortdurend vernieuwd om iedereen een unieke ervaring te bieden. Deze technologische ontwikkeling werd ontworpen in samenwerking met de Federale Politie en Douane.

 

Jeroen, reservist bij het CCV&C (CompetentieCentrum Vliegend Materieel en Communicatie- en InformatieSystemen), heeft actief bijgedragen aan de ontwikkeling van het XR-Lab. “Het doel van dit programma is het optimaliseren van de voorbereiding van special forces op specifieke operaties. Waar het voorheen twee dagen kostte om een oefenomgeving en scenario op te zetten, kunnen we dat nu in slechts twee uur doen.”

 

Dit systeem vervangt echter niet de tactische training maar is eerder een effectieve aanvulling daarop, benadrukt de reservist (meer informatie over het XR-Lab hier: Beldefnews | De BOSA Innovatie Award en het eXtended Reality Laboratory (mil.be))

 

IT: we nemen mensen aan

 

“Veel jonge bezoekers van de beurs kwamen zich informeren over de verschillende carrièremogelijkheden, of het nu gaat om piloten of technici. Velen wisten niet dat het mogelijk is om een opleiding te volgen die volledig door Defensie wordt betaald. Hetzij intern, hetzij extern voor opleidingen in IT, elektronica, optronica of luchtvaart”, legt adjudant-majoor Alain Mertens uit.

 

Hij onderstreept het groeiende belang van schermen in het leven van jongeren en spreekt de wens uit om dit deel van de bevolking te bereiken. “Defensie werft cyberexperts, technische professionals en ook burgers. In cijfers uitgedrukt bieden we 460 burgerplaatsen, 2.500 plaatsen voor actieve militairen en 1.050 voor reservisten. We hebben een grote behoefte aan IT-vaardigheden.”

 

Geïnteresseerd in spitstechnologie en een carrière bij Defensie? Bekijk onze vacatures op: DEFENSIE Uw toekomst. Onze missie. | Defensie (mil.be)

Yuki Willems

Jérusalem Destercke-Hock