Eenheden oefenen voor operatie enhanced Forward Presence

Vorige week zijn bijna 150 militairen van de Landcomponent teruggekeerd van het militaire trainingskamp van Gardelegen in Duitsland. Dit was de laatste etappe voor hun vertrek naar operatie enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen.

 

In het uitgestrekte trainingsgebied in Duitsland konden de Belgische eenheden in ‘reële’ omstandigheden oefenen. Dat deden ze samen met Duitse, Nederlandse en Noorse militairen, die deel uitmaken van dezelfde internationale battle group.

 

Ondanks de gezondheidsmaatregelen wegens Covid-19 moeten onze militairen zich toch op een mogelijke inzet blijven voorbereiden. De internationale oefening werd geleid door de Duitse tankeenheid Panzerlehrbataillon 93 en had als doel om het detachement te certificeren voor het in januari 2021 naar Litouwen vertrekt.

 

Het Belgische detachement bestaat uit maneuvertroepen van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers en het 11 Bataljon Genie, aangevuld met specialisten op het vlak van logistiek, medische steun en communicatie- en informatiesystemen.

 

Het is niet de eerste keer dat onze Land Component soldaten deelnemen aan deze multinationale Battle Group in het kader van de eFP. De eerste bijdrage werd geleverd in 2017 met een transportcompagnie in Litouwen,. Sinds 2018 neemt elk jaar een Belgisch detachement met voornamelijk maneuvertroepen gedurende zes maanden deel aan de versterkte verdediging van de NAVO in de Baltische staten.

Julie Van den Born

Detachement eFP