Fort to Port: Luchtcomponent beveiligt rupsvoertuigen in Antwerpse haven

Sinds begin november ondersteunt de Luchtcomponent de Belgische operatie Fort to Port in de haven van Antwerpen. Tijdens die operatie bewaken en beveiligen force protection-specialisten van de vliegbasis van Kleine-Brogel het materieel van het 1st Armored Brigade Combat Team uit Fort Worth in Texas (VS), in doorgang in de Antwerpse haven.

 

De hele operatie kadert in de oefening Atlantic Resolve. Daarbij voeren Amerikaanse gevechtstroepen samen met hun NAVO-partners trainingen uit om de interoperabiliteit en samenwerking te verbeteren en de betrokkenheid van de Verenigde Staten als betrouwbare partner binnen de alliantie demonstreren.

 

De algemene coördinatie en organisatie van operatie Fort to Port liggen in handen van het militaire commando van de provincie Antwerpen. Om de operatie zo vlot mogelijk te laten verlopen, zorgt het provinciecommando samen met verscheidene civiele en militaire partners voor de tijdige aanlevering van noodzakelijke diensten.

 

Voor Fort to Port is er op de terreinen van de Antwerp Euroterminal een tijdelijke militaire beveiligde zone opgebouwd. Hierdoor kunnen de 1.470 rups- en wielvoertuigen veilig ontvangen en opgeslagen worden. Daaronder ook 80 tanks en 120 gevechtsvoertuigen van de 1st Cavalry Division van het US Army Corps. Na de ontlading van het schip en een technische controle vertrekt al het materiaal per spoor, langs de weg of via de binnenvaart naar zijn bestemming in Oost-Europa.

 

“Naast de toegangscontrole van personen en voertuigen staan mijn mensen in voor de volledige beveiliging van de compound”, weet Jelle ons te vertellen terwijl we tussen de tientallen Abramstanks patrouilleren. Naast zijn taak als pelotonscommandant is Jelle is als force protection-officier verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van het terrein. “De compound en de opdrachten zijn het best te vergelijken met onze opdrachten op de basis of op operatie, zoals in Afghanistan of Jordanië. Alleen beveiligen we ditmaal jeeps en tanks in plaats van vliegtuigen of helikopters.”

 

“Vandaag laden ze vijf goederentreinen van elk 500 m lang en een honderdtal vrachtwagens voor uitzonderlijk transport”, gaat Jelle verder, terwijl hij zijn manschappen instructies geeft. “Het wordt dus een hele lange en drukke dag. Een team controleert de vrachtwagens voor ze de zone binnenrijden. Intussen staat een ander team in voor de bewaking van de trein. Een derde team patrouilleert in de zone en langs de kade.”

 

De Amerikaanse operatie Atlantic Resolve is van start gegaan in 2014 en is ondertussen aan haar 7de aflossing toe. De aanwezige eenheden, goed voor een totaal van ongeveer 6.000 militairen, lossen elkaar om de negen maanden af. Elk operationeel detachement bestaat uit een gevechtseenheid, een luchteenheid, een ondersteuningseenheid en een hoofdkwartier. Het huidige detachement bestaat uit eenheden van de 1st Cavalry Division en is samengesteld uit een aviation brigade met 2.000 militairen en 90 helikopters, een armoured brigade met 3.000 militairen en 1.470 rups-, wiel- en gevechtsvoertuigen en een headquarters and logistics brigade met 1.000 militairen en meer dan 200 containers met administratieve en logistieke uitrusting.

Jo Vanden Broeck

Jo Vanden Broeck