Eerste bezoek aan boord voor de bemanning van de Oostende

De bemanningsleden van de Oostende brachten vorige week een bezoek aan de scheepswerf in Concarneau, Bretagne. Samen met hun eenheidsadjudanten gingen de 24 zeemannen voor het eerst aan boord van hun toekomstige mijnenbestrijdingsvaartuig, dat in samenwerking met de Nederlandse Koninklijke Marine besteld werd.  De eerste indrukken.

 

Met veiligheidshelmen op hun hoofd geschroefd konden de bemanningsleden tijdens een eerste bezoek met eigen ogen zien hoe ver hun toekomstige schip gevorderd is.

 

“Dit bezoek is het hoogtepunt van verschillende jaren werk en we kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst voor ons in petto heeft aan boord van de Oostende”, zegt korvetkapitein Nicolas Doyen, commandant van het nieuwe schip.

 

Sterren in hun ogen

 

Aan boord kreeg de bemanning uitleg over de nieuwe technologieën die zullen worden geïmplementeerd. Het was een kans voor de bemanning om een glimp op te vangen van hun toekomstige leefruimte wanneer ze worden ingezet voor verschillende missies.

 

“Het was erg interessant en indrukwekkend om voor het eerst aan boord te gaan. Het schip is groter en moderner dan onze huidige mijnenjagers”, benadrukt Antoine, die de leiding heeft over de logistieke afdeling binnen de bemanning.

 

Ontmoeting met de burgemeester

 

De burgemeester van Concarneau, Marc Bigot, wilde graag de commandant van de Oostende ontmoeten op deze zeer speciale dag, niet alleen speciaal voor de Belgische Marine, maar ook voor de stad waar het schip wordt uitgerust.

 

Bezoek aan Naval Group

 

Voordat ze aan boord gingen, bezocht de bemanning de kantoren en de scheepswerf van Naval Group, het Franse bedrijf dat de nieuwe platforms bouwt als onderdeel van het Belgische Naval & Robotics consortium. Ze werden vergezeld door de eenheidsadjudanten van de Marine.

 

Onze mensen van de Marine konden het hele bouwproces van de Oostende herbeleven: van de ontvangst van materialen tot de assemblage van driedimensionale blokken van de scheepsromp, inclusief de technieken die gebruikt worden om de verschillende onderdelen in elkaar zetten. De bemanning was onder de indruk van het werk van het militaire team van de Algemene Directie Material Resources, dat de productie op de scheepswerf en de bouwfasen van een schip als de Oostende nauwgezet opvolgt.

 

“De hele bemanning staat in de startblokken om aan boord aan de slag te gaan!”, concludeert Lander, die de assistent platform van de technische dienst aan boord van de Oostende wordt.

Anaëlle El Kabou

Jorn Urbain

Patrick Fockenoy