Back to (medical) basics: getuigenissen uit Kinshasa

Een medisch-chirurgisch team kreeg de kans om twee weken te werken in het Centre Hospitalier Roi Baudouin in Kinshasa, in de Democratische Republiek Congo, in het kader van een binationaal akkoord. Deze missie, die bedoeld is als eerste fase van een meerjarige samenwerking, is een concreet voorbeeld van de gedeelde wens om de traditionele samenwerking tussen de twee landen voort te zetten. Lees hieronder de eerste getuigenissen van de medische staf.

 

Het detachement bestond uit zes mensen met specifieke (para)medische functies. Er was een chirurg, een anesthesist, een operatieverpleegkundige, een intensive care verpleegkundige, een operatieassistent en een ziekenhuishygiënist. Samen met hun Congolese collega’s konden ze 64 chirurgische ingrepen uitvoeren op 41 patiënten, waarvan 15% kinderen. Dit ondanks het hoge sterftecijfer in deze arme wijk van de hoofdstad.

 

Voortbouwend op de verrijkende ervaring van de eerste rotatie vertrekt binnenkort een tweede rotatie om dit traditionele Belgisch-Congolese partnerschap voort te zetten, met een medische focus.

 

Ziekenhuishygiënist

 

“Als militair dierenarts was ik verantwoordelijk voor de hospitaalhygiëne. Het ging erom de nodige acties te ondernemen en de gezondheid van het Belgische detachement en de Congolese patiënten te beschermen.” (Noot van de redactie: militaire dierenartsen kunnen betrokken zijn bij het toezicht op de volksgezondheid in gebieden waar militairen worden ingezet, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat voedsel veilig is.)

 

“Om de hygiëne in het ziekenhuis te verbeteren, was samenwerking met de lokale hygiënisten essentieel. Deze samenwerking stelde ons in staat om lokale expertise te benutten en op maat gemaakte projecten te ontwikkelen.”

 

“Handen wassen is een voorbeeld van een fundamenteel algemeen hygiëneproject. Het klinkt eenvoudig, maar regelmatig en grondig de handen wassen is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van ziektekiemen te reduceren. Medisch personeel leren hoe belangrijk dit is, is van onschatbare waarde.”

 

Operating Room Nurse

 

“Een Operating Room Nurse of operatiekamerverpleegkundige is de rechterhand van de chirurg. Samen controleren jullie de toestand van de patiënten voor en na de operatie. Je overloopt ook samen het operatieprogramma van de dag in functie van de beschikbare middelen.

In het operatiekwartier zorg je voor een goede installatie van de patiënt en je instrumententafel, nadien zorg je mee voor een vlot verloop totdat de patiënt de operatiekamer verlaat.”

 

Anesthesist

 

“Het personeel van het Centre Hospitalier Roi Baudouin, een ziekenhuis dat wijlen onze vorst in 1985 aan het Congolese volk schonk, vertelde ons over hun dagelijkse werk en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Niet alleen in termen van algemene medische zorg, maar ook in termen van de realiteit ter plaatse, namelijk de soms ontmoedigende taak om mensen te helpen die in uiterst precaire omstandigheden leven.”

 

“Samen hebben we nagedacht over praktische oplossingen die lokaal kunnen worden geïmplementeerd om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren, zoals lokaal gemaakte spalken of een thoraxdrainagesysteem met infuusslangen en waterflessen.”

 

“Hoewel ik er trots op ben dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren door hen technieken en concepten bij te brengen, kan ik me alleen maar gelukkig prijzen dat ik van hen vaardigheden heb kunnen leren die de hypertechnologische westerse geneeskunde van vandaag is vergeten of niet meer in de praktijk brengt. Verspilling zoveel mogelijk vermijden, andere strategieën vinden die kunnen worden aangepast aan beperkte middelen, terugkeren naar het klinisch onderzoek als bijna het enige diagnostische middel: dit is de kennis die nodig is om de uitdagingen aan te gaan waar we in de toekomst mogelijk mee geconfronteerd worden.”

Medisch team Kinshasa

Medisch team Kinshasa