Eerste mensen uit quarantaine in het militair hospitaal

De acht mensen die twee weken geleden in quarantaine waren geplaatst, konden zondagmiddag 16 januari naar huis terugkeren. Na talrijke testen stond vast dat ze niet met het coronavirus besmet zijn. De twee patiënten die vorige week aankwamen, worden over zeven dagen ontslagen als ook hun tests negatief zijn.

 

“We zijn blij dat we kunnen vertrekken”, vertelt Johan voor de talrijk opgedaagde pers. “Twee weken is lang, maar we werden goed verzorgd. Het eten was goed en we werden verwend.”

 

De groep was al verminderd tot acht nadat een van hen positief testte voor het coronavirus en naar het Sint-Pietersziekenhuis werd overgebracht. Ze vertelden in detail hoe ze de voorbije twee weken hebben doorgebracht.

 

“We zijn allemaal vrienden geworden. Ondanks de aparte slaapkamers kon iedereen in de gemeenschappelijke ruimtes met elkaar babbelen of zelfs tafeltennis spelen.” Toch waren er steeds veiligheidsmaatregelen: twee meter afstand houden, een masker dragen en verplicht de handen ontsmetten.

 

“We waren niet erg bezorgd. Het medisch personeel heeft ons goed omringd en veel advies gegeven”, vertelt Leen, afkomstig uit Machelen en voor haar werk in Peking verblijvend.

 

“Defensie heeft aangetoond dat het zeer snel kan reageren, op een korte termijn”, vertelt geneesheer kolonel Wouter Weuts, directeur van het Militair Hospitaal Koningin Astrid, de professionaliteit van het personeel benadrukkend.

 

“We waren in staat om in minder dan 24 uur een ​​perfect beveiligde quarantaine-eenheid te creëren. Ons personeel is goed thuis in de diverse preventie- en voorzorgsmaatregelen”, bevestigt geneesheer luitenant-kolonel Patrick Soentjens, hoofd van de afdeling infectieziekten.

 

Bij hun vertrek ontvangen de acht patiënten … een klok. Een kleine knipoog als beloning voor hun lange uren in quarantaine.

Julie Debrackeler

Ritchie Sedeyn