ACEV, the new kid on the block

Een nieuw tuig voor de Gevechtsgenie

De gevechtsgenie krijgt er een nieuw tuig bij. ACEV, het nieuwe Armored Combat Engineer Vehicle zal de opdrachten van mobiliteit en tegenmobiliteit uitvoeren en steun bieden aan de overleving van een detachement. De technische karakteristieken en het beschermingsniveau maken het mogelijk om deel te nemen aan buitenlandse opdrachten en manoeuvre-eenheden te begeleiden. De levering is gepland voor het eerste trimester van 2022.

SYS-L zocht opvolger pioniertank

Het ACEV is ontwikkeld door JCB Limited® onder de naam HMEE (High Mobility Engineer Excavator). Commandant T. Colette, Bureelchef Engineering bij DG MR Landsystems verduidelijkt: “ Na meer dan vijftig jaar trouwe dienst was het tijd om een vervanger te vinden voor de pioniertank. Het beschermingsniveau van het ACEV is vergelijkbaar met dat van onze Piranha, Dingo en toekomstige Griffon”. Het is ontworpen op basis van een polyvalent tuig en is multi-inzetbaar met zijn laadbak en graafarm.

Mobility & countermobility

In het kader van steun aan de mobiliteit zal het zijn laadbak kunnen gebruiken om puin te ruimen op volgwegen of, indien nodig, een by-pass aan te leggen. In het kader van de tegenmobiliteit zal de machine hindernissen kunnen opwerpen of anti-tank grachten kunnen graven. Het kan ook bijdragen tot de steun aan de overleving van een detachement door het uitvoeren van bijvoorbeeld kantonnementswerkzaamheden zoals het vullen van Bastionwalls. Tenslotte zal het met de bijhorende accessoires (zoals een vork of een pneumatische hamer) kunnen bijdragen tot de algemene ondersteuning van de Genie. Het is tevens lucht transporteerbaar met de C-17, de C-130 en de A400M.

Gepokt en gemazeld (Mission capable)

Het ACEV kan met een snelheid van meer dan 65 km/u over de weg rijden en heeft een hoge mobiliteit in tactische omstandigheden. Met zijn bepantsering en snelheid is het ACEV het ideale voertuig om manoeuvre-eenheden op missies te begeleiden. Meerdere landen maken al gebruik van het ACEV zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Duitsland, Spanje en Australië. Het werd al ingezet in operaties zoals Irak en Afghanistan, waar het zijn doeltreffendheid in het terrein en zijn bescherming tegen IED’s heeft bewezen. JCB produceerde al meer dan 1.200 exemplaren.

Onderhoud en vorming

JCB Limited® heeft een concessie in de provincie Limburg. Deze verankering in België zal de logistieke ondersteuning van het ACEV vergemakkelijken. Het contract laat toe om een beroep te doen op de firma om een deel van het onderhoud van de voertuigen uit te voeren ten einde de eenheden te ontlasten (voor operationele voertuigen is het beleid van de DGMR erop gericht de O- en I- onderhoudsniveaus binnen Defensie te houden). Er zijn vormingen gepland om de toekomstige operatoren en mekaniekers op te leiden.

De huidige zes pioniertanks worden slechts gedeeltelijk vervangen. Een ander programma, le Moyen d’Appui au Combat (MAC), om de ACEV’s rond 2027 aan te vullen ligt nog ter studie.

De levering van de vier ACEV’s aan Defensie is gepland voor de eerste helft van 2022.

Thibault Colette

JBC Limited