Eerste steen gelegd voor nieuw F-35 complex in Kleine-Brogel
Defensie investeert volop in nieuw materiaal. Voor de nakende komst van de F-35 jachtvliegtuigen is moderne infrastructuur dan ook onmisbaar. In Kleine-Brogel werd op 30 mei daarom symbolisch met een druk op de rode knop officieel de werf van het complex voor de F-35’s geopend.
Zo’n 34 F-35A vliegtuigen, 8 vluchtsimulators en bijhorend ondersteuningsmateriaal zullen binnenkort de vloot in Florennes en Kleine-Brogel vervoegen ter vervanging van de huidige F-16-vloot. Om dit nieuw materiaal in optimale omstandigheden te kunnen ontvangen en onderhouden, is het noodzakelijk nieuwe infrastructuur te bouwen die voldoet aan de noden van een modern jachtvliegtuig.
Vanaf 2025 zullen de eerste F-35A jachtvliegtuigen toekomen in Florennes. Twee jaar later is het de beurt aan de basis van Kleine-Brogel om de nieuwe generatie vliegtuigen te ontvangen. In Florennes gingen de werken voor een nieuw F-35 complex vorig jaar in maart al van start. De gedeeltelijke oplevering van dit complex wordt voorzien deze zomer.
Vandaag starten de werken dus ook in Kleine-Brogel. Defensie heeft ervoor gekozen om op elke basis een quasi identiek F-35-complex te bouwen.
Een belangrijke stap
De bouw van het project werd toegewezen aan Jan De Nul als onderdeel van een Design, Build en Maintain project. De Algemene Directie Material Resources (DG MR) staat in voor de administratieve en technische opvolging.
De werf werd officieel geopend in aanwezigheid van, onder andere, de vice-Chef Defensie Luitenant-generaal Vansina, de directeur-generaal van Material Resources Luitenant-generaal Goetynck, de Jan De Nul Group en het ontwerpteam Arcadis. Een grote container die geplaatst werd op de toegangsbrug markeerde het officiële startschot van de werkzaamheden.
“Dit is de eerste bladzijde van een belangrijk hoofdstuk dat ons in staat zal stellen om de eerste F-35 in 2027 te ontvangen. Het is bovendien het grootste bouwproject dat onze basis ooit heeft gekend”, zei Kolonel Koen Vanheste, commandant van de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel.
Modern en milieubewust
Het complex zal bestaan uit vier hoofddelen. Het administratieve gebouw zal moderne bureaus en faciliteiten omvatten. Het logistiek gedeelte zal stockage- en onderhoudsruimten omvatten. Het meest beveiligde deel van het complex, de Special Access Program Facility (SAPF), zal worden gebruikt voor training en operationele planning met vliegsimulators. Tot slot zal de flightline uitgerust worden met zestien Flightline Aircraft Shelters (FAS) waar de jachtvliegtuigen gehuisvest worden.
Het project heeft eveneens oog voor het milieu en de klimaatverandering: hernieuwbare energie zal voorop staan. Luitenant-generaal Goetynck: “Dit complex zal voldoen aan de milieu- en klimaateisen. Er komt een zuiveringsinstallatie, zonnepanelen en er zullen geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. De geothermische installatie wordt een van de grootste in België.”
Er wordt dus alles aan gedaan zodat Florennes en Kleine-Brogel straks de nieuwe F-35’s op een vlotte manier in gebruik kunnen nemen.