Oekraïense president Zelensky bezoekt F-16 piloten in Melsbroek

Op dinsdag 28 mei bracht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een bezoek aan ons land. In de voormiddag tekende hij een bilateraal veiligheidsakkoord samen met  premier Alexander De Croo dat de blijvende Belgische steun aan Oekraïne benadrukt voor de komende 10 jaar. Nadien kreeg de Oekraïense president ervaringsgerichte briefings van de Belgische F-16-piloten op de militaire luchthaven van Melsbroek. In totaal leidde ons land tot nu toe al 2500 Oekraïense militairen op in verschillende domeinen.

 

In een loods van  het A400M-transportvliegtuig op onze militaire luchthaven verzamelden president Zelensky, premier De Croo, minister van Defensie Ludivine Dedonder, Chef Defensie Admiraal Michel Hofman en Vice-chef Defensie  luitenant-generaal vlieger Frederik Vansina voor een ontmoeting met een delegatie Oekraïners die opgeleid werd door Belgische militairen. Ze kregen er een briefing van Belgische piloten en technici.

 

Zowel instructeurs als technici informeerden de Oekraïense president over de verschillende opleidingen die gegeven worden om piloot of technicus te worden en hoe de F-o16-vloot in elkaar zit. De Belgische militairen benadrukten ook de grote motivatie van hun Oekraïense tegenhangers.

 

Internationale coalitie

 

In juli 2023 sloot de Belgische Defensie zich officieel aan bij de F-16-coalitie, de ‘Air Force Capability Coalition’ waaraan twaalf landen deelnemen. Het doel is Oekraïne van gevechtsvliegtuigen te voorzien zodat het haar grondgebied en luchtruim kan beschermen.

 

Op die manier kan de veiligheid van het Oekraïense volk verder gewaarborgd worden. Defensie leidde in dat kader al Oekraïense militairen op in Denemarken. Deze opleiding is cruciaal voor de verdere opbouw van een moderne Oekraïense luchtmacht.

 

Om vlot missies met F-16’s uit te voeren is het belangrijk dat ze ook op technisch vlak opgeleid worden.

 

“In totaal heeft Defensie al 2.500 Oekraïense militairen opgeleid, en we blijven de opleidingen verderzetten zo lang het nodig is. We leiden ook Oekraïense piloten op op F-16, en technisch personeel in samenwerking met de Belgische industrie. We steunen Oekraïne op korte termijn, door materieel te leveren, en op lange termijn met opleiding op F-16 en de levering van toestellen van zodra mogelijk, zonder onze eigen operationaliteit en veiligheid in het gedrang te brengen”, verduidelijkt minister Dedonder.

 

Ook op andere vlakken steunde Defensie de voorbije jaren al Oekraïense militairen binnen het kader van de EU Military Assistance Mission (EUMAM).

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert