Einde van de inzet van versterking medisch personeel na de brand in Aarschot

Op zaterdag 30 juli kwam er een einde aan de inzet van militaire verpleegkundigen, paramedici en ambulanciers in 5 ziekenhuizen. Het personeel was uitgezonden naar Hasselt (Virga Jesse), Leuven (Gasthuisberg) en Antwerpen (Erasmus, Stuivenberg, Middelheim). Ter herinnering: dit medisch personeel werd ingezet als gevolg van de activering van het rampenplan van de provincie Vlaams-Brabant omdat 162 bewoners opnieuw moesten worden gehuisvest na de brand in het rusthuis van Sint-Rochus in Aarschot.

 

In totaal vertegenwoordigde de steun 72 mandagen werk in de periode van 23 tot en met 30 juli 2022.

Korporaal Stijn werd ingezet in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen. Hij kijkt terug op deze lonende ervaring.

 

“Op zaterdag 23 juli ontving ik een bericht van mijn pelotonscommandant waarin werd gezocht naar ambulancechauffeurs die beschikbaar waren voor mogelijke versterking in ziekenhuizen die gepland waren om bewoners op te vangen. Zonder aarzelen, reageerde ik onmiddellijk. Enkele uren later werd deze stand-by inderdaad geactiveerd en werd ik, samen met twee collega’s ambulanciers, verwacht in het ZNA Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen om het nachtteam te versterken van 21:00 tot 07:00 uur. Op dat ogenblik wisten wij niet noodzakelijk wat er van ons zou worden verwacht en hoe lang wij steun zouden verlenen.

 

In het ziekenhuis werden we verwelkomd door het hoofd van de interne diensten en na een kort bezoek werden we ingezet: mijn collega Aïsha en ik werden op een “gesloten” afdeling met 20 hulpbehoevenden ingedeeld en Arne op een afdeling met 26 hulpbehoevenden. Beiden werden we bijgestaan door een zorg-assistent van het woonzorgcentrum zelf, om ons vertrouwd te maken met het werk.

De nachtelijke taken bestonden voornamelijk uit algemene verzorging van de bewoners: hun op hun gemak stellen en geruststellen, hun helpen zich klaar te maken voor de nacht, de afdeling opruimen, verschillende keren de “luierronde” doen, bedden verschonen indien nodig, medicatie klaarmaken, bloedsuikerspiegel controleren en in het algemeen tegemoetkomen aan de behoeften en wensen van de zorgbehoevenden.

 

De eerste paar diensten werkten we met 3 personen, maar nu zijn Aïsha en ik er zo aan gewend dat we het zeker met 2 personen kunnen. Uiteraard beschikken we over het noodnummer van de MRS-permanentie en kunnen we altijd een beroep doen op bijvoorbeeld: de bewaker bij de ingang, de spoeddienst en de MRS-zorgcollega op Arne’s afdeling.

Het is ontzettend mooi om te kunnen helpen bij deze crisis. De zorgbehoevende en uiteraard het personeel zelf, zijn uiterst dankbaar en uitten dit elk op een eigen manier. Je leert de bewoners snel kennen en iedereen heeft dan ook een individuele aanpak nodig. Ook al spreken we maar over 20 personen in een nachtshift van 10 uur, ze zorgen er zeker voor dat wij aan het werk blijven.

 

Ik werd ambulancier om mensen te helpen. Dit is er zeker een deel van.”