F-16 detachement keert huiswaarts

Op maandag 1 augustus zijn vier F-16’s veilig geland op thuisbasis Florennes. Na vier maanden inzet in het kader van NATO-opdracht enhanced Vigilance Activities, waar ze mee de oostgrens van de NAVO bewaakten na de Russische invasie in Oekraïne, zijn onze mensen weer thuis.

 

Sinds december 2021 nam een Belgisch F-16 detachement al voor de elfde keer deel aan de Enhanced Air Policing Mission (EAPM) in Estland. Deze missie, die het luchtruim boven de Baltische staten bewaakt, eindigde voor de Belgen op 31 maart 2022. Aansluitend, vanaf 1 april 2022, werden vier F-16’s en ondersteunend personeel ingezet voor de NAVO- ontradingsopdracht enhanced Vigilance Activities (eVA) vanop dezelfde luchtmachtbasis in Ämari.

 

Gedurende vier maanden voerde het detachement er gewapende patrouilles en ongewapende trainingsvluchten uit. “We vlogen vier keer per dag en dit elke dag”, licht terugkerend detachementscommandant Harly toe. “Het was voor ons een interessante opdracht omdat we konden samenwerken met alle partners van de NAVO. Ook het samenwerken met de nieuwe partners, Finland en Zweden, was voor ons een leuke ervaring”, zegt hij nog.

 

“Ikzelf ben zeer fier dat ik aan deze missie heb kunnen deelnemen”, vertelt Harly trots. In het team van 72 personen had iedereen dezelfde mindset waardoor er zeer goed samengewerkt werd. Ook met de andere naties. “Nu ben ik vooral blij dat ik thuis ben en ga ik genieten van het samenzijn met mijn familie”, besluit de detachementscommandant.

 

Door de deelname aan deze opdracht toont ons land dat het solidair is en een betrouwbare partner blijft van de NAVO. Eveneens tracht België op deze manier de veiligheid van ons eigen grondgebied te vrijwaren door, in samenwerking met onze partners, de stabiliteit buiten onze grenzen te helpen verzekeren.

Nathalie Mylle

Adrien Muylaert