Enhanced Air Policing : tweede Belgische deelname aan de oefening “Ramstein Alloy “

Van 6 tot 9 juni 2022 hebben de vier Belgische F-16’s die op de luchtmachtbasis Ämari waren gestationeerd in het kader van de missie Enhanced Vigilance Activities, deelgenomen aan de tweede editie van oefening “Ramstein Alloy”. Aan deze NAVO-oefening werd deelgenomen door 13 landen, waaronder Finland en Zweden, die beide onlangs aangaven tot het bondgenootschap toe te willen treden.

 

Gedurende deze vier dagen werden veertien vluchten uitgevoerd boven het Baltische gebied. De Belgische jachtvliegers die in internationale patrouilles waren geïntegreerd, konden hun interoperabiliteit trainen aan de hand van complexe scenario’s en opereren in een ander luchtruim dan dat waaraan zij gewend zijn. Het hoofddoel is de communicatie te verbeteren en de tactieken, technieken en procedures voor het gebruik van verschillende vliegtuigen te standaardiseren.

 

Onze piloten hebben onder meer deelgenomen aan onderscheppings- en grensverdedigingsoefeningen. Zij hebben ook in scenario’s met beperkte communicatie gefunctioneerd om hun operationele paraatheid te behouden in geval van intensief gebruik van stoorzenders.

 

Deze oefeningen zijn niet nieuw en zijn bedoeld om de samenwerking en integratie tussen alle naties van de Alliantie te verbeteren, zodat een uniforme reactie mogelijk is en de integriteit van het NAVO-luchtruim gewaarborgd blijft.

 

Het volledige Belgische Enhanced Vigilance Activities-detachement vertoont dagelijks zijn deskundigheid en professionalisme, in samenwerking met andere landen die ook ter plaatse zijn. Dit maakt een volledige analyse mogelijk van de missies die in een internationale context worden uitgevoerd.  Deze uitwisseling is gunstig voor alle deelnemers om een aanhoudende verbetering te garanderen.

Cooremans Charlotte