F-35: uitstekende vooruitgang in opleiding technici

Het is nu drie maanden geleden dat de eerste Belgische Mission Systems (B2) techniekers begonnen met hun F-35 conversie aan het Academic Training Center op Eglin Air Force Base in Florida (USA). Ondertussen hebben hun collega’s van Vehicle Systems (B1) en een klas toekomstige onderhoudsmanagers zich bij hen gevoegd. Alles bij elkaar 36 studenten, van wie de meesten het eerste technische ondersteuningspersoneel zullen vormen voor F-35 vluchten in België op de luchtmachtbasis van Florennes. De cursussen eindigen eind juni.

 

De afgelopen maanden hebben onze vliegtuigtechnici en toekomstige instructeurs de F-35 van alle kanten leren kennen. De eerste week van de cursus was gericht op het ALIS (Autonomic Logistics Information System), dat alle aspecten van ondersteuning voor F-35 operaties regelt. Een echte revolutie die onze technici van de papieren wereld naar de digitale wereld brengt. Met kennis en toegang tot dit geïntegreerd platform konden de studenten doordringen tot de kern van de zaak (en hun passie): de technische aspecten van het vliegtuig.

 

Bommen en raketten

 

Onze B2 technici zijn nu vertrouwd met de zogenaamde klassieke avionicasystemen: flight control, electronic warfare, Communication Navigation Identification (CNI), radar, maar ook wapensystemen en. Momenteel oefenen ze in het laden en installeren van alle mogelijke bommen en raketten op het vliegtuig, zowel onder de vleugels als in de interne baai van de F-35.

 

Mechanische systemen

 

De B1 technici, daarentegen, verwerven diepgaande kennis van de mechanische systemen, waaronder landing gear, electrical power, engine, power en thermal management en vele andere.

 

Voor hun opleiding worden verschillende didactische methoden gebruikt. Naast de klassieke presentaties voor de klas, brengen onze leerlingen hun kennis in de praktijk met behulp van levensgrote modellen. En voor het eerst worden ze ondergedompeld in een virtuele, technische wereld door gebruik van werksimulatoren.

 

Digitaal leren

 

Dankzij digitale documentatie interageren ze stap voor stap met gereedschap, reserveonderdelen en manipulaties aan een op een scherm geprojecteerd vliegtuig vanuit alle mogelijke hoeken.

 

Deze trainingsmethode zorgt voor een goed begrip van de technische instructies en het gewenste eindresultaat op het vliegtuig. Zowel onze B1 als B2 technici zijn laaiend enthousiast over het gebruik van deze nieuwe instructiemethode dat ook in België zal worden gebruikt.

 

Op de goede weg

 

Bij een tussentijdse evaluatie toonden de instructeurs van Lockheed Martin zich onder de indruk van het kennisniveau van onze leerlingen dankzij hun actieve interactie in de klas en hun goede resultaten na evaluatie.

Met de motivatie van onze leerlingen en optimale ondersteuning door de Belgian F-35 Conversion Unit, zijn de eerste trainingsdoelen uitstekend op weg.

We wensen al onze technici in opleiding veel succes met het behalen van hun F-35 Type Training!

Loïc Van Himst

Luchtcomponent