Frederik Van Lierde blijft topsport trouw

Met Frederik Van Lierde heeft Defensie een nieuwe topsport-verantwoordelijke. Sergeant Van Lierde was jarenlang een van de grote boegbeelden van het topsportproject binnen Defensie en is dan ook de geknipte man om de huidige generatie topsporters onder zijn hoede te nemen.

 

Frederik Van Lierde was zelf 15 jaar topsporter bij Defensie waardoor de veelvoudige Ironman-winnaar het ‘huis’ goed kent. Toch moest hij een heel traject afleggen voor hij de fakkel van Adjudant-Majoor Van Vleymen kon overnemen.

 

“Mijn omscholing van atleet naar topsportverantwoordelijke omvatte twee grote luiken: de opleiding onderofficier in Saffraanberg en de opleiding Physical Training Instructor (PTI) in Eupen”, vertelt Frederik.

 

“Mijn militaire initiatiefase heb ik eind 2004 doorlopen. Nadien stortte ik mij volop in de triatlonsport, daarom was het toch even wennen om terug op een schietstand te staan of tactische scenario’s te doorlopen in mijn gecamoufleerde plunje. Maar al snel pikte ik de draad terug op en werkte ik deze fase vrij vlot af.”

 

Als voormalig sportman van het jaar en wereldkampioen Ironman zou je denken dat de opleiding PTI op fysiek vlak een fluitje van een cent zou zijn voor Frederik, maar niets was minder waar…

 

“20 jaar ben ik specifiek met één, of beter drie sporten specifiek bezig geweest maar wanneer je op de leeftijd van 42 jaar de opleiding in Eupen aanvat, merk je al snel dat je polyvalentie geminderd is. Je wordt enkel goed in waar je voor traint dus ik wist dat er werk aan de winkel was. Het was een leerrijk jaar en ik kan enkel maar mijn bewondering uiten voor mijn collega’s die deze opleiding met succes beëindigd hebben. Ik ben dan ook zeker trots dat ik mij voortaan een PTI mag noemen.”

 

Vanaf nu kan Frederik Van Lierde zich volop focussen op zijn nieuwe job als topsport-verantwoordelijk en dat doet hij met veel ambitie.

 

“Uiteraard zal ik mijn ervaring gebruiken om dit mooie project verder uit te bouwen en te beheren. Mijn netwerk in de topsportwereld is een pluspunt voor deze job en daarnaast zal ik hier en daar de nodige accenten leggen wanneer ze doorslaggevend zijn. Het belangrijkste is en blijft om in nauw contact te staan met elke topsporter binnen Defensie. Zij zijn het heden en de toekomst die zorgen voor de interne en externe zichtbaarheid van het topsportproject van Defensie.”

 

Ludivine Dedonder, Minister van Defensie: “De carrière van sergeant Van Lierde toont de rijkdom aan mogelijke carrièrepaden binnen Defensie. Na een eerste loopbaan als topsporter binnen Defensie, begon Frederik Van Lierde een sociale promotie naar de loopbaan van onderofficier en specialiseerde hij zich vervolgens in het beroep van sportinstructeur. Na mee te hebben gestreden om onze kleuren, zal hij nu zijn collega’s opleiden en begeleiden. Deze situatie is een perfect voorbeeld van wat je bij Defensie kunt doen: een carrière rijk aan gevarieerde ervaringen met de mogelijkheid om opgeleid te worden, maar ook om je levensloop te ontwikkelen. Ik geloof heilig in het potentieel van vrouwen en mannen die hun loopbaan uitwerken. Elke keer dat een soldaat van functie verandert, brengt hij zijn ervaring mee. Het is zeer gunstig voor de organisatie. In 2022 hebben 225 mensen gekozen voor maatschappelijke promotie en voor een loopbaan als onderofficier of officier, een cijfer dat ik de komende jaren nog verder zou willen verhogen. »

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene