Jonge piloten ontvangen – en spreiden – hun vleugels

Met z’n dertienen staan de leerling-piloten op 29 september naast elkaar, onder de arcades van het Jubelpark in Brussel. Terwijl hun namen weerklinken mogen ze hun felbegeerde vleugels in ontvangst nemen. De leerling-piloten worden officieel gepromoot tot piloot.

 

Ook de 23-jarige Aymen, die als eerste zijn vleugels mag ontvangen, staat piekfijn uitgedost in zijn blauwe service dress. “Het ontvangen van de vleugels betekent dat mijn collega’s en ik nu officieel erkend worden als piloten binnen Defensie,” weet hij. “Er is eigenlijk geen verschil tussen gisteren en vandaag, want we vliegen eigenlijk al,” lacht de luitenant.

 

Zijn verhaal begint in het middelbaar wanneer de wereld van de luchtvaart hem begint te boeien. “Voor velen is piloot worden een jongensdroom, maar bij mij groeide het eerder spontaan. De job als militair en Defensie in het algemeen zat al wel in het vizier, maar het piloot willen worden was een symbiose van die twee factoren.”

 

In 2016 gaf Sayed zich op als kandidaat voor de Koninklijk Militaire School en mocht hij zijn studies aanvatten. Drie jaar geleden studeerde hij af en vatte hij zijn avontuur aan als leerling-piloot. “Iedereen die piloot wil worden begint in een Marchetti,” weet hij. “Een klein propellertoestel waar je je eerste stappen als piloot zet, ongeacht of je helikopter- of vliegtuigpiloot wil worden.” In deze fase maken de leerling-piloten hun keuze welke richting ze uit willen. Sayed zijn carrière stuurde hem in de richting van de jachtvliegtuigen, de F16s.

“Na die opleiding in Beauvechain trok ik naar Texas in de Verenigde Staten om daar de wereld van de jachtvliegtuigen te verkennen. Ik leerde daar vliegen in een T6, een T38 én een F16,” vertelt hij trots. Op zijn service dress pronken trouwens al een paar vleugels. “Dat zijn de amerikaanse, aangezien wij dezelfde opleiding volgen als de Amerikanen daar, kregen we deze op het einde van het traject al opgespeld.” De gouden, Belgische, vleugels krijgen een plaatsje aan de linkerkant van zijn vest.

 

“Wij als jonge piloten zullen de fase F16 nog helemaal tot op het einde mee uitzingen en zullen dan waarschijnlijk wel mee in het verhaal van de nieuwe F35 worden betrokken, maar dat is voorlopig nog afwachten,” voegt hij toe met een glimlach. “Ik kijk er alvast enorm naar uit,” besluit hij vooraleer de parade begint.

Rein Van den Bergh

Vincent Bordignon