Fregat Leopold I in actie met SNMG1

Sinds 27 september is het fregat F930 Leopold I op zee om zich aan te sluiten bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). De opzet van die internationale permanente task group is om bij een crisis snel maritieme eenheden te kunnen inzetten. Sinds kort heeft de uiterst jonge bemanning de oefening Joint Warrior aangevat, met onder meer schepen uit Canada, Portugal, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Die grootschalige oefening van een tweetal weken is volop bezig, met onder meer oppervlakteschepen, onderzeeboten, vliegtuigen en helikopters. Ook de UK Carrier Strike Group rond het vliegdekschip HMS Queen Elisabeth neemt hieraan deel.

 

De Leopold I oefent de inzet van grote en kleine wapens tegen verschillende dreigingen uit zee en vanaf land. Tijdens de oefening trainen ze frequent om het schip veilig te stellen bij incidenten zoals machine- en andere soorten brand aan boord, scheuren en lekken als gevolg van oorlogsschade of een aanvaring, enzovoort. Tijdens de hele periode zijn er een NH90 NATO Frigate Helicopter (NFH) en een medisch team ingescheept.

 

Binnenkort kunnen jullie het vervolg van deze missie lezen en genieten van meer foto’s.

Natasja Gaytant

Devi Corteel