Fregat Leopold I neemt deel aan NAVO-vloot

Op woensdag 8 september is het fregat Leopold I vanuit Zeebrugge vertrokken. Van 9 september tot en met 29 oktober maakt het deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dat is een van de vier permanente maritieme taakgroepen van de NAVO, die steeds inzetbaar zijn en een brede waaier van opdrachten kunnen uitvoeren.

 

De komende dagen test een team van Belgische en Nederlandse specialisten de Leopold I op het vlak van calamiteitenbestrijding aan boord. Hierna zal het schip binnen de SNMG1 deelnemen aan de internationale oefening Joint Warrior en aan het Britse FOST-trainingsprogramma (Fleet Operational Sea Training).

 

Aan Joint Warrior nemen zowel schepen, onderzeeërs, vliegtuigen, helikopters als grondtroepen deel. Daardoor leren de schepen in het verband niet enkel samenwerken, maar ook samen trainen in het hoogste geweldspectrum.

 

Gedurende het programma van de FOST zal de Leopold I een trainingsprogramma van een tweetal weken uitvoeren onder het toeziend oog van ingescheepte FOST-instructeurs. Die zal die de bemanning niet enkel leren om met de andere schepen samen te werken, maar ook om de interne samenwerking op punt te zetten. Dat gaat dan van brandbestrijding over lekken dichten tot snel maaltijden klaarmaken én consumeren tijdens calamiteiten.

 

In totaal bestaat de bemanning uit meer dan 180 personen. Onder hen ook een volledig vlieg- en onderhoudsteam voor de NH90-helikopter en een filmploeg die een reportage zal maken over het leven aan boord. Al die personen zijn volledig ingeënt tegen Covid-19, een vereiste om mee te mogen aan boord van het schip.

Yves Swertvaegher

Patrick Fockenoy