Fregat Louise-Marie met glans geslaagd

Een schip klaarstomen om te functioneren op het hoogste operationele niveau is geen sinecure, maar de bemanning van het fregat Louise-Marie is daar deze week met glans in geslaagd. Vrijdag keert het schip terug naar België, na een intensief werkprogramma.

 

Tijdens een opwerktraject doorloopt de bemanning verschillende fasen, waarvan de laatsten de Sea Acceptance and Readiness Checks 5 & 6 (SARC) zijn.

 

Tijdens deze controles wordt de bemanning getraind onder gevechtsomstandigheden, onder het toeziend oog van de Britse Fleet Operational Standards and Training (FOST) verantwoordelijken.

Gevecht onder toezicht

 

Het FOST-centrum wordt beschouwd als een van de meest gerenommeerde maritieme trainingsinstituten ter wereld. De specialisten komen aan boord, waarna de bemanning zich eerst onder begeleiding gevechtsklaar maakt, om nadien zelfstandig de klus te klaren.

 

Als SARC 5 al intensief is door alles wat aan bod komt, is SARC 6 dat zeker. In één dag worden alle registers opengetrokken en is het alle hens aan dek. SARC 6 wordt omschreven als de ‘final check’, wat betekent dat het schip daarna geschikt wordt geacht om te worden ingezet in crisis-, oorlogs- en humanitaire operaties.

Nood- en gevechtssituaties

 

De bemanning is blootgesteld aan alle denkbare nood- en gevechtssituaties. Admiraal De Beurme gebruikte zijn bezoek aan het fregat dan ook om alle bemanningsleden oprechte bemoedigende woorden toe te spreken.

 

Op zijn beurt feliciteerde de Chef Defensie, Admiraal Hofman, tijdens zijn bezoek de bemanning met haar inzet en succesvolle koers.

 

Op weg naar de top

 

Samengevat is de tomeloze inzet van iedereen aan boord beloond en wacht hen een mooie toekomst. Op naar een veiligere wereld, met de leuze van het schip: Ad Augusta Per Angusta: ‘Naar het verhevene door de engten.’

TBN Jorn U.

TBN Sten M.