Geen militairen meer op straat: einde OVG na zes jaar

Op woensdag 1 september 2021 is er een einde gekomen aan de jarenlange steun van Defensie aan de federale politie. Onder de naam Operation Vigilant Guardian (OVG) hebben sinds 2015 duizenden militairen verschillende belangrijke plaatsen in België bewaakt.

 

Operation Vigilant Guardian werd op 16 januari 2015 in het leven geroepen tijdens een periode van verhoogde dreiging. De ministerraad besloot toen om tijdelijk een detachement Belgische militairen in te zetten voor bewakingsopdrachten in eigen land. De militairen voerden toezichtsmissies uit ter ondersteuning en onder leiding van de federale politie. De politie bepaalde dan op welke plekken extra bewaking nodig was, zoals het Parlement of de Amerikaanse ambassade.

 

In de beginperiode van OVG werden zo’n 150 militairen op straat ingezet. Na de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek bereikte die inzet al snel een piek van 1.828 militairen.

 

In 2017 veranderde OVG van een statische naar een meer mobiele opdracht en werden de militaire teams verdubbeld tot minstens vier personen. Na enkele jaren werd op basis van dreigingsanalyses en de behoeften op het terrein het totale aantal teruggeschroefd tot maximaal 300 militairen.

 

Om de grote personeelsdruk te verminderen, werden tijdens OVG niet alleen gevechtseenheden ingeschakeld. Ook militairen van de andere componenten stonden paraat om de bewakingsopdrachten uit te voeren.

 

Er werd ook een Defensie-wijde pool opgericht, waarvoor militairen uit andere diensten zich vrijwillig konden inschrijven. Ten slotte werd er ook beroep gedaan op de reserve.

 

Militairen uit niet-gevechtseenheden kregen steevast een bijkomende vorming van een vijftal weken, voordat ze het terrein werden opgestuurd. Ook tijdens OVG trainden alle militairen regelmatig om hun opdracht te kunnen blijven uitoefenen.

 

In december 2020 werd OVG al gedeeltelijk afgebouwd op plekken waar de lokale en federale politie het werk konden overnemen. Met een symbolische ceremonie op 1 september 2021 loopt Operation Vigilant Guardian nu officieel volledig af en zullen er dus geen militairen meer op straat te zien zijn.

Wilge Decraene

Erwin Ceuppens & Directie Beveiliging (DAB), federale politie