Gemotoriseerde Brigade schakelt back to basics in Bergen-Hohne

Trainen op brigadeniveau gebeurt niet elke week. Het vergt van alle betrokkenen immers een immense inspanning om zo’n maneuver op poten te zetten. Ruim duizend Belgische militairen trainden de afgelopen twee weken in het Duitse Bergen-Hohne. Wij spraken met brigadecommandant, kolonel Jacky Cabo, over de absolute noodzaak van die oefenperiodes. “Focussen op onze corebusiness, dat mogen we niet uit het oog verliezen.”

 

De eenheden van de Gemotoriseerde Brigade patrouilleerden de afgelopen jaren vooral in het kader van operatie Vigilant Guardian (OVG). Die bewakingsopdracht in eigen land kwam er in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016. Daarom werden de periodes om op brigadeniveau te trainen eerder schaars. “Omdat we veel nieuwe, jonge militairen aantrokken en ook ervaren elementen zagen vertrekken, vond ik het behoud van de kennis essentieel”, begint kolonel Cabo. “Dat kan je alleen door op het terrein je kennis te etaleren.”

 

Bij de trainingsdoelen van de oefening staat de term back to basics met rode stift omcirkeld. “Defensieve en offensieve maneuvers behoren tot onze corebusiness: voorbereid zijn op een artikel 5-opdracht.” Artikel 5 van het NAVO-handvest stelt dat een aanval op een van de lidstaten beschouwd wordt als een aanval op alle NAVO-landen. Dan zullen de NAVO-lidstaten de aangevallen partij of partijen bijstaan.

 

“Vooraleer je maneuvers op brigadeniveau wilt uitvoeren, moet je zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen: van bataljon tot compagnie en van peloton tot sectie. Dat gaat dan over orders geven, reacties bij vijandelijk contact, schietstellingen opzetten en ga zo maar door. Dàt is back to basics!”

 

Ook de term combined arms dialogue valt op wanneer we de trainingsdoelen overlopen. Daarbij opereren de infanteriebataljons die de speerpunt vormen van het offensieve maneuver samen met steuneenheden, waaronder collega’s van medische, logistieke en genie-eenheden. “De gevechtseenheden moeten met hun steunelementen kunnen communiceren en vice versa. Wanneer bijvoorbeeld hindernissen de doorgang van de gevechtstroepen blokkeren, moeten de genietroepen oplossingen aanbieden. Wanneer er gewonden vallen, moeten de medische elementen klaarstaan. Zo moet dat met élke eenheid gaan. Een geslaagde dialoog tussen de verschillende wapens maakt tijdens een groot maneuver het verschil tussen lukken en mislukken. Zo versterken zij elkaar.”

 

Een oefening op deze schaal bereidt de militairen voor op het leven tijdens een reële buitenlandse operatie. “Hier komen ze in aanraking met die manier van werken en leven. Hoe beter je je voorbereidt, hoe sneller je je job onder de knie zal hebben. Hier kwalificeren we schutters voor zware wapens, maar ook de steuneenheden proeven hier van het échte werk.”

 

“Veiligheid blijft echter wel dé prioriteit voor mij”, benadrukt Cabo. “We werken met jonge schutters, kaderleden, chauffeurs, … Ze moeten beseffen dat het hard werken is, maar dat veiligheid àltijd prioriteit is.”

 

Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk dan snel de foto’s en de video!

Rein Van den Bergh

Vincent Bordignon

Luc Carvers