Genie en DOVO tonen hun capaciteiten

Op dinsdag 29 maart bezocht minister van Defensie Ludivine Dedonder, in het bijzijn van de provinciecommandanten, het militair kwartier van Amay. Daar gaven de militairen van 4 en 11 Bataljon Genie en de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) een statische en dynamische demonstratie van de middelen die ze ter beschikking hebben in het kader van Hulp aan de natie.

 

Zowel tijdens als na de overstromingen in juli 2021, was de Genie een van de specialiteiten die massaal werd ingezet in het kader van Hulp aan de natie. De militairen evacueerden niet alleen bewoners met boten, maar plaatsten ook bruggen, herstelden rivieroevers, ruimden brokstukken op en voorzagen veldkeukens (én talrijke maaltijden) en douches. Om nu ook hun andere capaciteiten in de kijker te zetten, stelden de bataljons 4 Genie uit Amay, 11 Genie uit Burcht en DOVO hun materiaal en vakmanschap tentoon aan de hand van een reeks demonstraties.

 

Decontaminatie en duiken

De bataljons 4 Genie en 11 Genie beschikken ook over een Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleaire (CBRN)-capaciteit. De twee Genie-compagnieën demonstreerden het decontaminatieproces na een CBRN-aanval. Volledig ingepakt in een overall, inclusief gasmaker, tonen de militairen hoe mobiele en niet-mobiele personen ontsmet worden.

 

Ook de gevechtsgenie, het advanced search team en de duikers stellen een deel van hun materiaal tentoon: speciale metaaldetectors, touwen om naar beneden te klimmen en hefparachutes en -ballons om materiaal onder water te verplaatsen. “We hebben zowel klassiek materiaal, alsook boten die worden ingezet tijdens overstromingen”, legt commandant Matthias uit. “De boot heeft een harde kuip, waardoor we die kunnen gebruiken in ondiep water, zoals evacuaties in de straten. Daarnaast hebben ook nog altijd tanks, zoals de pioniertank, en kranen ter beschikking.”

 

Nieuw voertuig voor DOVO

Voor DOVO was het de ideale kans om hun splinternieuwe voertuig in de schijnwerpers te zetten. Sinds begin februari 2022 beschikt DOVO over zes nieuwe voertuigen om munitie te transporteren. “Het grote verschil is de grotere laadbak, de ruime compartimenten en het werklicht”, vertelt adjudant Steven “Het voertuig is drie ton zwaarder dan ons oud voertuig en is onder andere uitgerust met een ‘snuffelaar’. Wanneer er een mogelijk toxisch projectiel lekt, krijgen we een signaal te horen. Dan plaasteren we het projectiel of plaatsen we het in een drukbestendige buis.” In 2021 heeft DOVO zo’n 3520 EOD-interventies – neutralisatie van explosieven en munitie – uitgevoerd.

 

Ook de Field Accommodation Unit (FAU) stelde voor deze gelegenheid een aantal van haar nieuwe tenten op. De tent bestaat uit drie verschillende lagen, met extra bescherming tegen regen en zon.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre