SSC en Defensie gaan een langdurig strategisch partnerschap aan voor de operationele kledij

Het Consortium SSC (Sioen, Seyntex, Crye Precision) is gekozen om het “Belgian Defence Clothing System” (B.D.C.S.) uit te rollen bij Defensie. De komende 15 jaar zal SSC onze militairen uitrusten met nieuwe operationele kledij en toebehoren voor een totaalbudget van 410 miljoen Euro.

 

De toekomstige operationele kledij bestaat uit verschillende lagen. Alle stukken zullen complementair en geïntegreerd zijn. Zo kan er een optimale en aangepaste bescherming gegarandeerd worden voor zowel de mannelijke als vrouwelijke militairen. Met deze nieuwe uitrusting wordt eveneens het nieuwe camouflagepatroon Multicam geïntroduceerd.

 

“Ik wil de ernst onderstrepen van het ontwerp en de ontwikkeling die in een periode van 2,5 jaar hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk presenteren wij hoogwaardige, zeer technische pakken die door onze deskundigen zijn getest en goedgekeurd en die het resultaat zijn van een gezamenlijke inspanning van industrie en defensie. Een dergelijke aanpak impliceert een reële zorg om aan de behoeften van de soldaat te voldoen”, benadrukt minister van Defensie Ludivine Dedonder.

 

Seyntex en Sioen werkten eerder al samen in het “Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem” (VOSS) dossier voor de Nederlandse Defensie. Ditmaal breiden ze hun samenwerking uit met Crye Precision dat ook al hofleverancier is van verschillende special forces binnen de NAVO, waaronder de Belgische Special Forces.

 

Specifieke kenmerken van de uitrusting

 

Het basispakket in 2022 bestaat uit:

  • G4 Combat shirt
  • G4 Combat pant
  • G4 Field shirt
  • G4 Field pant
  • High loft jacket

 

Gedurende de looptijd van het contract, zal het basispakket uitgebreid worden met bijkomende kledij en uitrustingsartikelen tot het volledige geïntegreerde kledijsysteem, inclusief op wol gebaseerde onderkledij, regenkledij, CBRN uitrusting (Chemisch, Bacteriologisch, Radioactief, Nucleair), ballistische bescherming (Load bearing vests / helm), rugzakken, enz.

 

Bij het aanbod horen ook kledingstukken die specifiek voor dames en heren ontworpen werden. Daarnaast werd er geopteerd voor een duurzame oplossing. Chemische finishes en membranen worden vermeden waar mogelijk. Er is ook een overeenkomst om de huidige kledij in gebruik op te halen, op een ecologische manier te verwerken en ze een tweede leven te geven.

 

Een continue verbetering

 

De innovatieve pijler van deze formule biedt een continue verbetering voor onze militairen.  SSC beschikt namelijk over een ruime catalogus. “Als de contractant nieuwe items in zijn cataloog introduceert kunnen we als Defensie daarin mee gaan”, verduidelijkt majoor Olivier Bormans, projectofficier bij DGMR Support Systems.

 

Een uniform geeft uitstraling aan onze militairen en het nieuwe kledijsysteem BDCS draagt hieraan bij. Deze nieuwe look & feel zowel in patroon als kwaliteit dragen bij tot het welzijn en motivatie van ons personeel dat haar job in alle (weers)omstandigheden op een comfortabele en beschermde manier moet uitvoeren.

Johan Lievens

Adrien Muylaert